Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Financiële Zekerheid na Ontbinding Samenlevingscontract: Bescherming en Strategie bij Woningovername

Op 2 februari 2023 werd het samenlevingscontract beëindigd, waarna mijn ex-partner een huurwoning betrok. We hadden afgesproken dat hij me de tijd zou geven om de koopwoning te behouden en hem te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Echter, voor de hypotheekovername heb ik een hoger inkomen nodig.

Sinds december 2022 werk ik in een nieuwe functie, waarbij ik vanaf oktober van dat jaar meer uren in loondienst ben gaan werken. Per 1 januari 2024 heb ik mijn dienstverband verder uitgebreid. Momenteel bespreek ik met hypotheekadviseur de overname. Het verzamelen en afronden van benodigde documenten vergt begrijpelijkerwijs tijd.

Recentelijk schakelde mijn ex-partner een advocaat in voor een taxatie (21-12-2023). Hij stelt voor dat de financiering voor de overname binnen een maand na ontvangst van het taxatierapport gereed moet zijn. Hierbij wordt hij ontslagen uit de hypothecaire geldlening met een restbedrag en ontvangt hij de helft van de overwaarde (taxatiewaarde minus resterende hypotheeksom). Als ik de woning niet binnen deze termijn kan overnemen, moet deze aan een derde partij worden verkocht.

Deze voorwaarden conflicteren met onze oorspronkelijke afspraken, en het lijkt erop dat mijn ex-partner mij en de kinderen wil uitzetten, tegen ons eerdere besluit in om hem vrij te stellen van hoofdelijke aansprakelijkheid zonder overwaarde. Uiterlijk 7 januari as moet ik een inhoudelijke reactie geven; de gestelde termijnen lijken mijn belangen te schaden. Welke rechten heb ik en hoe kan ik een soepele overgang waarborgen zonder onnodige risico's?

Ik hoop op uw begrip voor deze complexe situatie en ben bereid tot het verkrijgen van juridisch advies om een soepele overgang te bewerkstelligen.

1. Hoofdelijke Ontslag: De hoofdelijke aansprakelijkheid houdt in dat zowel jij als je ex-partner verantwoordelijk zijn voor de gehele hypotheek. Als een van jullie de betalingen niet kan doen, kan de bank de ander voor het gehele bedrag aansprakelijk stellen. Na de ontbinding van het samenlevingscontract is het aan jou om de hypotheek over te nemen. Dit vereist doorgaans de goedkeuring van de bank, die onder meer je persoonlijke financiële situatie zal beoordelen. De bank zal de hypotheek alleen op jouw naam zetten als zij van mening is dat jij alleen de hypotheeklasten kunt dragen.

2. Overwaarde: De eis van je ex-partner voor de helft van de overwaarde is in principe logisch, aangezien jullie beiden de woning bezitten. Echter, aangezien jullie afspraken hadden gemaakt over het ontbinden van de hoofdelijke aansprakelijkheid zonder overwaarde, is het verstandig om na te gaan of deze afspraken rechtsgeldig zijn.

3. Geschil: Als je het niet eens bent met de voorwaarden die je ex-partner voorstelt, kun je proberen de zaak voor de rechter te brengen om jouw kant van het verhaal te laten horen. Het kan nuttig zijn om bewijsmateriaal van jullie oorspronkelijke afspraken, zoals e-mails of andere documenten, te leveren.

Beginnend met deze punten is het verstandig zo snel mogelijk met een advocaat te spreken. Het vergt tijd om de beste stappen voor jouw situatie te bepalen en het juridische proces kan lang duren. Ondertussen zou je kunnen proberen om met je ex-partner te overleggen en te onderhandelen. Misschien is het mogelijk om samen een redelijke oplossing te vinden.

Bedenk ook dat, hoewel dit oriënterend advies je een algemeen idee kan geven, het niet als definitief juridisch advies moet worden beschouwd. Woningen en hypotheekzaken zijn complexe juridische thema's en vereisen de expertise van een professionele jurist of advocaat.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag