Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Extra keuken en badkamer in huis voor kamerverhuur

Ik verhuur kamers in een eengezinswoning al sinds lange tijd. Ik heb hier ook een omzettingsvergunning voor.
Nu heeft de buurman geklaagd bij de gemeente dat er meerdere keukens en een extra badkamer is en dat hij er zo'n last van heeft. Los van het overlast aspect, wil ik graag weten in hoeverre de gemeente iets tegen een extra keukentje en/of badkamer kan doen. Zij komen namelijk nu langs om de situatie te bekijken en komen daarna met een oordeel over het aangepast moet worden, wat ik natuurlijk helemaal niet wil.

Feitelijk is het zo dat bij een onzelfstandige woonruimte(bovenste etage) er een extra bad aanwezig is (open ruimte) en een simpel keukentje. Toilet is gedeeld en ruimte heeft geen eigen voordeur. Wel een binnendeur uiteraard, deze is van buitenaf niet afsluitbaar ivm vluchtroute tbv calamiteiten.
Daarnaast is er nog een onzelfstandig woonruimte, waarbij op 1 van de 2 kamers van die woonruimte ook een klein keukentje in het verleden is aangebracht. Bij deze woonruimte is badkamer en toilet gedeeld.
Zelf dacht ik dat er geen sprake kan zijn van een vermeende splitsing, aangezien er sowieso sanitair gedeeld wordt. De onzelfstandige woonruimte met bad, kan ook niet van buitenaf op slot, omdat het tevens een vluchtroute is igv calamiteit.

Ten aanzien van omgevingsvergunning is dit volgens mij niet nodig in geval van een extra keukentje en/of bad. Er zijn geen constructieve veranderingen aangebracht, d.w.z. geen muren weggehaald of anderszins iets gedaan wat de constructie van het huis zou kunnen beïnvloeden.

Zie ik nog iets over het hoofd, waardoor de gemeente toch zou kunnen vragen dit te wijzigen?

Zoals u het stelt geeft de situatie geen aanleiding om te veronderstellen dat er sprake is van meerdere huishoudens in uw woning ( meer zelfstandige units ) omdat er niet wordt voldaan aan de vereisten daarvoor
van binnen en buiten afsluitbaar, eigen keuken en toilet. Dat wil nog niet zeggen dat de gemeente het hiermee eens is, wel dat u dan beter bezwaar kan maken.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag