Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ex wil woning verkopen in plaats van overnemen?

Ik ben pas gescheiden en in ons echtscheidingsconvenant is afgesproken dat mijn ex partner de hypotheek zou overnemen. Nu heb ik een huis gekocht en loopt mijn voorbehoud financiering bijna af. Voor ik het huis aankocht zei zijn financieel adviseur dat hij de hypotheek van mijn ex in 7 weken rond zou hebben. We zijn nu 8 weken verder en het wil nog niet lukken. Mijn ex wil nu het huis gaan verkopen ipv de hypotheek overnemen. Mijn vraag is kan hij dit zomaar doen? Wat als het huis voor minder wordt verkocht dan dat wij het hebben ingeschat, Krijg ik dan minder ook al is het bedrag destijds vastgesteld? Moet ik meebetalen aan de akte van verdeling?

In het echtscheidingsconvenant staat:
De echtelijke woning, alsmede de op deze woning rustende hypotheek wordt toegescheiden aan de man onder voorwaarde dat de hypotheeknemer de vrouw ontslaat uit haar hoofdelijke aansprakelijkheid m.b.t. de hypotheek. De netto overwaarde wordt door partijen bij helfte gedeeld.
De notariƫle akte van verdeling (en levering) zal uiterlijk binnen 3 maanden, nadat de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand worden gepasseerd. De kosten verband houdende met de verdeling (en levering) van de echtelijke woning worden door de man voldaan.

Het echtscheidingsconvenant is een bindende overeenkomst tussen u en uw ex-partner waarin is afgesproken dat uw ex-partner de hypotheek zou overnemen. Het lijkt erop dat uw ex-partner in gebreke is gebleven bij het voldoen aan deze verplichting, aangezien de financiering nog niet rond is na de afgesproken termijn.

Als uw ex-partner nu besluit om het huis te verkopen in plaats van de hypotheek over te nemen, kan dit niet zomaar worden gedaan, tenzij er nieuwe afspraken worden gemaakt en overeengekomen door beide partijen. Het echtscheidingsconvenant is namelijk een juridisch bindend document en kan niet eenzijdig worden gewijzigd zonder instemming van beide partijen.

Als het huis voor minder wordt verkocht dan de ingeschatte waarde op het moment van de echtscheiding, heeft dit invloed op de verdeling van de netto overwaarde. In het convenant staat dat de netto overwaarde bij helfte wordt gedeeld, dus als de verkoopprijs lager uitvalt, zal de uiteindelijke verdeling ook dienovereenkomstig zijn. Het bedrag dat destijds is vastgesteld, is dus niet bindend als de verkoopprijs lager is.

Wat betreft de kosten van de akte van verdeling, staat in het convenant dat deze door de man moeten worden voldaan. Dit betekent dat uw ex-partner verantwoordelijk is voor het betalen van deze kosten.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag