Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ex-werkgever weigert uitbetaling deel transitievergoeding.

Mijn werkgever heeft de hele afdeling ontslagen en als onderdeel van de vaststellingsovereenkomst boden ze een outplacementbudget aan dat kan worden gebruikt voor trainingen en als het niet wordt gebruikt, betalen ze het netto-equivalent uit. De oorspronkelijke opzegdatum was 30 november en ik vond eerder een baan, vanaf 1 november.
De overeenkomst die ik heb ondertekend, bevestigt dat de 'alternatieve beëindigingsdatum' (in het geval dat je een baan vindt voordat je dienstverband eindigt) gelijk staat aan 'beëindigingsdatum' qua alle rechten et cetera. Voordat ik de overeenkomst ondertekende, vroeg ik het bedrijf om te bevestigen dat ik nog steeds recht heb op alle betalingen en ze zeiden dat ik dat zou hebben. Het is niet specifiek gezegd in de overeenkomst dat ik een deel van de uitbetalingen zou verliezen als ik een nieuwe baan eerder vind.
Nu weigeren ze het outplacementbudget uit te betalen, verwijzend naar enkele 'interne discussies' waarbij ze besloten dat alleen mensen die voor de einddatum geen baan konden vinden, deze betaling zouden krijgen. Ik heb al het bewijs in e-mails en overeenkomst ondertekend door mij en het bedrijf. Alle andere collega's hebben deze betaling al ontvangen omdat ze tot de laatst mogelijke datum bij het bedrijf zijn gebleven. Kan ik hier een rechtszaak over aanspannen?

In het algemeen geldt dat een overeenkomst bindend is. Hieruit volgt dat beide partijen verplicht zijn om te voldoen aan de in de overeenkomst overeengekomen voorwaarden. Aangezien jouw ex-werkgever de voorwaarden, zoals je die ons beschrijft, schendt, zou dit een schending van de overeenkomst kunnen worden beschouwd. Een aandachtspunt is misschien wel dat je vroeg om specifieke bevestiging dat je de verschuldigde betalingen zou blijven ontvangen als je een nieuwe baan zou vinden. Je zou kunnen opperen dat omdat dit niet expliciet in de overeenkomst vermeld stond, ze er toch van af konden zien.

Wat betreft de 'interne discussies', is het van belang dat de overeenkomst die je hebt ondertekend, klaarblijkelijk zegt dat een 'alternatieve beëindigingsdatum' gelijk staat aan de 'beëindigingsdatum' qua alle rechten, en dat de outplacementvergoeding ook een recht is.

Al met al gezegd hebbende, het kan zeker nuttig zijn om je zaak door een juridische professional te laten beoordelen. Het is belangrijk om te bedenken dat hoewel dit zeker mogelijkheden biedt, er altijd risico's zijn verbonden aan het aangaan van een rechtszaak, waaronder de financiële risico's van de proceskosten. Zorg er dus voor dat je goed geïnformeerd bent voordat je deze stap neemt."--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag