Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
Ex weigert ondertekening pensioenformulier?
Volgens de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding hebben ex-echtgenoten recht op verevening van het ouderdomspensioen. Dit betekent dat het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen gelijkelijk verdeeld dient te worden tussen beide partners, tenzij hier andere afspraken over zijn gemaakt in het echtscheidingsconvenant.
In jouw geval hebben jij en je ex-partner in het convenant opgenomen dat jullie het pensioen willen verevenen. Volgens de wet moesten jullie binnen twee jaar na de scheiding een formulier invullen om de verevening in werking te laten treden. Echter, als jullie dit destijds niet hebben gedaan, betekent dit niet automatisch dat je je recht op verevening verliest.
Je hebt nog steeds het recht om het formulier alsnog in te vullen en naar de pensioenuitvoerder te sturen, zelfs als dit na de tweejaarstermijn is. Het is belangrijk om te weten dat het ondertekenen van het formulier door je ex-partner niet vereist is voor de verevening. Je kunt het formulier zelfstandig indienen.
Als je ex-partner weigert mee te werken en het formulier niet wil tekenen, kun je alsnog contact opnemen met de pensioenuitvoerder en hen op de hoogte stellen van de situatie. Zij kunnen je verdere instructies geven over hoe je de verevening kunt laten plaatsvinden zonder de medewerking van je ex-partner. Het is verstandig om schriftelijk bewijs te verzamelen van je inspanningen om de verevening te regelen, zoals e-mails of brieven aan je ex-partner waarin je verzoekt om medewerking.
Indien je er niet uitkomt met je ex-partner of als er andere complicaties ontstaan, is het raadzaam om juridisch advies in te winnen bij een gespecialiseerde familierechtadvocaat. Zij kunnen je specifiek advies geven op basis van de details van jouw situatie en je bijstaan in het geval dat verdere juridische stappen nodig zijn.