Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ex vriend wil honden niet teruggeven

Geachte, Na jarenlang een tamelijk tevreden ( niet gedocumenteerde) omgangsregeling te hebben gehad voor onze 2 honden, wil mijn ex onze honden niet meer aan mij teruggeven.
Ik heb aangegeven de overeenkomst te willen beëindigen (meerdere redenen) en mijn ex wil hier niet aan meewerken. Met mijn laatste voorstel, jij 1 hond en ik 1 hond, ging hij aanvankelijk akkoord, maar dit akkoord heeft hij zojuist ingetrokken.
De feiten:
Hond 1: gezamenlijk aangeschaft, gezamenlijk kosten/zorgen gedeeld. Chip/koopovereenkomst op mijn naam.
Hond 2: gezamenlijk aangeschaft, gezamenlijk kosten/zorgen gedeeld. Chip/koopovereenkomst op zijn naam.
De honden en hun paspoort zijn momenteel in zijn bezit in Duitsland. De planning was dat hij beiden honden eind zomer 2023 terug zou brengen naar Spanje.
Hoe kan ik mijn honden terugkrijgen?

Vanuit Nederlands perspectief kan ik u enigszins adviseren, hoewel Internationaal en Europees recht wellicht beter van toepassing zijn vanwege de betrokken landen.

Volgens het Nederlands recht worden honden beschouwd als roerende goederen. Dit betekent dat de eigendom van een hond wordt vastgesteld door middel van een koopcontract of een registratie (zoals een chipregistratie). In uw geval, omdat de ene hond op uw naam geregistreerd staat en de andere op de naam van uw ex-partner, zou elk van u naar Nederlands recht de rechtmatige eigenaar van de respectievelijke hond zijn.

Bedenk echter dat de situatie gecompliceerd kan worden door het feit dat een ongedocumenteerde omgangsregeling van kracht was. Het kan moeilijker zijn om te bepalen hoe deze regeling de eigendom van de honden en hun terugkeer kan beïnvloeden, vooral als er betwisting is over de voorwaarden van de beëindiging van deze overeenkomst.

Aangezien de honden zich momenteel in Duitsland bevinden en teruggebracht zouden worden naar Spanje, kan het Internationaal of Europees recht ook een rol spelen. Hierbij kunnen regels rondom grensoverschrijdende eigendom en de omgang met huisdieren na een relatiebreuk in acht worden genomen.

Ik zou u daarom adviseren om contact op te nemen met een jurist of advocaat die ervaring heeft met soortgelijke kwesties en vertrouwd is met zowel het Nederlands recht als het internationale recht. Zij kunnen u gericht advies geven over de te volgen stappen om uw hond terug te krijgen.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag