Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ex tekent convenant niet.

Ik ben 3 jaar geleden gescheiden. Ex is plotseling vertrokken, ik met 3 zonen (inmiddels 2) in huis blijven wonen. Alle kosten op mij genomen. Hypotheek, verzekeringen, alles. Huis staat nog op 2 namen. In december wil ik het huis verkopen en verhuizen. Ik heb een advocaat in handen genomen (ex weet dit maar heeft zelf geen geld voor een advocaat). Ze heeft vele malen geld van de rekening gehaald (€ 8000). Er is een convenant opgesteld. Concept naar haar gestuurd waar ze steeds aanpassingen in wilde. Ik ben overal mee akkoord gegaan, ook op advies van advocaat om haar maar te doen laten tekenen. Ook eist ze nog spullen van 3 jaar geleden zoals kleding, bakspullen die er niet meer zijn. Advocaat zegt dat ik een vergoeding moet geven, maar hoelang kan zij dit nog blijven eisen? Uiteindelijk was het naar haar zin, en nu tekent ze niet. Reageert niet (leest ze ook niet) op appjes. Ook e-mails van de advocaat worden niet beantwoord. Alles ligt nu stop. Advocaat zegt doodleuk 'In december zal ze wel tekenen'. Ik ben dus nu op hetzelfde punt waar ik een half jaar geleden begonnen ben. Dus ik moet gewoon dit jaar afwachten? Advocaat zegt dat we een procedure kunnen opstarten maar dat dit 5000 euro gaat kosten. Ik heb dit geld niet. Ook heb ik al alle kosten van de advocaat voor mijn rekening genomen. Ik ben ten einde raad en weet niet meer wat ik nog kan doen zonder dat het me nog meer geld gaat kosten.

Naar Nederlands recht zou het mogelijk kunnen zijn om een gerechtelijke procedure voor de verdeling van de woning te starten. Dit is echter vaak een kostbaar en tijdrovend proces, iets waar je advocaat je naar verwachting al op heeft gewezen.

Het is mogelijk dat je ex-partner door de rechter verplicht kan worden om mee te werken aan de verkoop van het huis, mits je kunt aantonen dat je een zwaarwegend belang hebt bij de verkoop. Je zou dit groot belang kunnen aantonen door bijvoorbeeld aan te tonen dat het financieel onhoudbaar is om in de huidige situatie te blijven.

Daarnaast kun je mogelijk een procedure van eenzijdige verdeling starten. De essentie hiervan is dat de rechter kan beslissen over de verdeling als de andere partij weigert mee te werken.

Mocht je ex blijven weigeren om mee te werken, dan kan er als laatste redmiddel een dwangsom worden gevraagd. Dit is een financiële sanctie die is bedoeld om te zorgen dat zij zal meewerken aan de verkoop.

Het is raadzaam om bovenstaande opties te bespreken met je advocaat, aangezien deze scenarios afhangen van jouw specifieke situatie. Is er bijvoorbeeld een echtscheidingsconvenant waarin afspraken staan over de verdeling van het huis?

Het lijkt erop dat je al hebt geprobeerd om te onderhandelen met je ex. Als jullie er samen niet uitkomen, is bemiddeling of mediation misschien een optie. Dit is vaak goedkoper en minder tijdrovend dan een rechtszaak.

In jouw specifieke situatie en gezien de kosten van een procedure, zou het wellicht nuttig kunnen zijn om na te denken over alternatieve oplossingen die je ex wellicht zou accepteren en die de impasse kunnen doorbreken. Bijvoorbeeld, misschien zou zij instemmen met een lagere vergoeding voor de gemiste zaken in ruil voor haar medewerking aan de verkoop van het huis.

Hoewel dit advies gebaseerd is op algemene informatie, kan een professioneel jurist je een persoonlijker en diepgaander advies geven op basis van je specifieke situatie.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Mogen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar de Echtscheidingswinkel?
Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350422

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag