Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ex recht op deel kindgebonden budget?

Na mijn scheiding heb ik niks vastgelegd voor het kindgebonden budget. Nu, bijna 5 jaar later, wil mijn ex alsnog een deel van het kindgebonden budget hebben. Mijn zoon staat bij mij ingeschreven, ik ontvang ook de kinderbijslag. Wat is mijn verplichting naar haar? En een tweede vraag. Zij heeft een nieuwe partner, wonen niet samen, hebben wel sinds 4 maanden samen een kind. Zijn zij dan ook toeslagpartner? Dit voor als ze onze zoon wil omzetten naar haar adres in verband met toeslagen.

Kindgebonden budget:
Het kindgebonden budget is bedoeld als een tegemoetkoming in de kosten voor de verzorging en opvoeding van een kind. In principe wordt het kindgebonden budget toegekend aan degene bij wie het kind staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Aangezien uw zoon bij u staat ingeschreven en u de kinderbijslag ontvangt, is het waarschijnlijk dat u recht heeft op het volledige kindgebonden budget. Uw ex-partner heeft mogelijk geen recht op een deel van het kindgebonden budget, tenzij dit anders is overeengekomen in een echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan. Het is echter raadzaam om de specifieke details van uw situatie te bespreken met een advocaat om te zien of er bijzondere omstandigheden zijn die van invloed kunnen zijn op de verdeling van het kindgebonden budget.

Toeslagpartnerregeling:
De toeslagpartnerregeling bepaalt wie als toeslagpartner wordt beschouwd voor de verschillende toeslagen in Nederland, waaronder het kindgebonden budget. Over het algemeen wordt een persoon als toeslagpartner beschouwd als hij of zij een duurzame gemeenschappelijke huishouding voert met de aanvrager van de toeslag. Als uw ex-partner een nieuwe partner heeft en zij niet samenwonen, is het niet waarschijnlijk dat zij als toeslagpartners worden beschouwd. Het hebben van een kind samen is op zichzelf geen basis voor het zijn van toeslagpartners, tenzij er sprake is van een duurzame gemeenschappelijke huishouding. Omzetten van uw zoon naar haar adres in verband met toeslagen kan dus mogelijk niet van toepassing zijn als zij geen toeslagpartner is.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag