Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
Beste vragensteller, uw zaak is mij niet geheel duidelijk. Blijft uw ex in de woning krachtens een rechterlijkenuitstpraak en is zij mede-eigenaar of is zij slechts mede hypotheekgever? Uit uw opgave kan ik de rechtsposities onvoldoende in kaart brengen. En wat zegt uw eigen advocaat hierover?
Reactie van de vraagsteller
Er is geen gerechtelijke uitspraak. Ze heeft samen getekend voor de hypotheek. Alleen kan zij de hypotheek niet betalen en wil niet meewerken aan verhuur van de woning en wil de woning niet verlaten.
Wil dat ik de kosten blijf betalen en zelf kan ze niets betalen.
Ik heb nog geen advocaat.
Reactie van de vraagsteller
Wij hebben beiden getekend voor de hypotheek en beiden dus eigenaar
Eigenaar van een hypotheekschuld is iets anders dan eigendom van een huis.
Reactie van de vraagsteller
Wanneer is iemand dan eigenaar?.. Ze heeft ook bij de notaris getekend
Reactie van de vraagsteller
Er is in 2004 een samenlevingsovereenkomst opgesteld en daar staan ook zaken van het woonhuis inbegrepen. Daar staat wel in dat diegene die de hypotheek niet kan betalen voor de helft verantwoording blijft dragen, dat diegene die de hypotheek kan betalen erin mag blijven en toestemming moet geven voor verkoop en medewerking zoals ik het uit de stukken kan lezen in ieder geval. Maar ik heb het woonhuis al 4 jaar geleden verlaten en betaal ik alle kosten en mevrouw kan niet betalen en zit er al 4 jaar in en volgens haar advocaat moet ik blijven betalen en kan zij er niet zomaar uitgezet worden als ze geen toestemming geeft.
Nou dat is een wonderlijke zaak. Volgens mij voldoet uw ex dan juist niet aan de voorwaarden en zal zij moeten vertrekken of meewerken aan verkoop. Bovendien is zij u de helft verschuldigd. U zult waarschijnlijk via een eigen advocaat de zaak moeten afdwingen en dat deze onverkwikkelijke situatie voor u eindigt.
Reactie van de vraagsteller
als je een samenlevingscontract en testament hebt afgesloten en vervolgens opnieuw gehuwd bent in hoever gaat het dan nog op.
En hoe zit het met zaken die toen afgesproken zijn inzake pensioen, levensverzekering. Is mijn echtgenote nu dan de behartigde of blijft dit de ex vriendin. Want het is mij niet duidelijk in hoeverre deze overeenkomsten van kracht blijven. En hoe zit het met de restschuld uit de woning die overblijft. Let wel als mij iets overkomt is dit dan voor rekening van mijn huidige echtgenote. Wij zijn in gemeenschap van goederen gehuwd.
Reactie van de vraagsteller
ik krijg opnieuw een brief op juiste huisnummer van de advocate van de ex vriendin waarin ze stelt dat ik de hypotheek moet blijven betalen omdat dit afgesproken zou zijn met mevrouw. Ik weet niet waar zij over spreekt en is dit onzin want dit is niet waar! Ik heb de kosten moeten blijven voldoen omdat zij inderdaad nergens aan mee kan betalen en de hypotheek wel betaald moet worden gezien ook de restschuld die al overblijft bij verkoop en de huizenmarkt die al 4 jaar geleden al op zijn kont lag. En dan de vaste lasten blijven betalen omdat zij in de woning zit en ik straks bij geen betalingen crediteurs had kunnen verwachten. Ik heb alles betaald om de verplichtingen na te komen voor de hypotheekverstrekker en de vaste lasten maar niet omdat ik dit uit vrije keus heb gedaan. Want dit heeft mij klem gezet en door de kosten kan ik geen enkele financiering krijgen omdat er geen ruimte is. Mevrouw heeft makkelijk praten en de advocate denkt daar blijkbaar ook makkelijk over. Mischien moet zij maar tegemoet komen in alle kosten waar een ander zijn verantwoordelijkheid ontloopt. Ik heb geen enkele afspraak gemaakt en ben ik terstond met niets vertrokken uit de woning en boven een werkpand gaan zitten een jaar lang. Mevrouw heb ik gezegd met spoed andere woonruimte te zoeken en met een oplossing te komen voor het woonhuis en de kosten en dat ze meer zou kunnen gaan werken ipv 2 dagen of naar de bijstand te gaan voor aanvulling.
Zij heeft 4 jaar lang de tijd gehad en nu komt ze ermee aan dat ze de hypotheek niet kan betalen en ik volgens haar advocaat binnen 3 dagen een betalingsbewijs moet laten zien dat de hypotheek die ik niet meer betalen kan vanaf de maand augustus 2012. En dat ze al mijn gegevens wil om een draagkrachtberekening te maken van alimentatie omdat ook mijn kinderen op het woonadres van mevrouw verblijven. Maar hier is nooit iets geregeld en kan ik denk ik als dat ze nu stelt dat ze op straat staan anders ook prima voor hen zorgen. kan ik een deurwaarder sturen en een vordering uitbrengen van circa 83.000 euro van hypotheek en vaste lasten die ik heb voldaan en dat zij vertrekt uit de woning. Ik heb het geld niet en door al die kosten jaren lang heeft het mij opgebroken en kan ik zelf nauwelijks nog rondkomen elke maand. Over welke draagkracht ze spreekt is bij mij een grote vraagteken want ze heeft door haar handelen en niets doen er zelf voor gezorgd dat ik niets meer kan betalen en financieel bij geen enkele bank terecht kan. Ook niet met de hypotheekvertrekker omdat er eerst financiele ruimte moet zijn voor de helft van de restschuld op mijn naam te voldoen die over zal blijven en vrees meer als dat het 4 jaar geleden was in deze tijd. Want die komt nu op circa 100.000 euro uit en dan de helft voor mevrouw. Kunt u mij advies geven hoe ik deze situatie aan moet pakken?
Geachte heer, Ik heb u al eerder gezegd dat ik uw adviseer een advocaat in te schakelen, u komt er zo namelijk niet uit! U wil in gesprek en de tegenpartij trekt zich daar niets van aan en 'dendert' door. Het wordt tijd dat u zich goed laat adviseren.