Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ex-partner man vraagt om mijn privé gegevens?

Mijn man is Amerikaan en heeft uit een eerder huwelijk twee kinderen. Het was een bittere scheiding en de moeder van de kinderen doet er alles aan om het leven van mijn man en mijzelf zuur te maken (moeder en de kinderen zijn woonachtig in Amerika). Nu sleept ze hem weer voor de rechter, maar hierbij vertegenwoordigt zij haarzelf. In haar documentatie vraagt ze om mijn gegevens (kopie id en mijn geboorte akte). Kan ze hierom vragen? (ze geeft geen geldige reden op waarom). Ik heb research gedaan wat de Nederlandse (Europese) wetgeving hierover zegt, maar merk dat in Amerika een soepeler beleid is en dat het per staat verschilt, maar een duidelijk antwoord kan ik (nog) niet vinden. Ik weet dat ze dit doet puur om ons te pesten en dat ze via mij mijn man probeert te "pakken". Ik wil dit graag een halt toeroepen maar wil wel met een onderbouwd verhaal (verwijzingen naar regels/wetgeving?) komen. Indien nodig wil ik een advocaat inschakelen om een officiële brief te schrijven. Graag advies.

Helaas heb ik geen kennis van het Amerikaanse recht. Onderstaand zal ik een uitleg geven over het delen van gegevens met de wederpartij in Nederland. Mocht u een Amerikaanse procedure hebben, raad ik aan om contact op te nemen met een advocaat die kennis heeft van het Amerikaanse recht.

In een juridische procedure is het niet ongebruikelijk dat de advocaat van de wederpartij bepaalde informatie of gegevens van jou nodig heeft om de zaak goed te kunnen behandelen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om gegevens over de feiten en omstandigheden van de zaak, je identiteit, contactgegevens, financiële situatie of andere persoonlijke gegevens.

Het is echter belangrijk om te weten dat je niet verplicht bent om je gegevens rechtstreeks aan de advocaat van de wederpartij te verstrekken. Het is aan jouw eigen advocaat om te beslissen welke informatie er met de tegenpartij wordt gedeeld en hoe dit gebeurt. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn dat bepaalde gegevens worden verstrekt, bijvoorbeeld als de wederpartij hier een gerechtvaardigd belang bij heeft of als dit vereist is voor de rechtszaak. Het is ook belangrijk om te weten dat de advocaat van de wederpartij een geheimhoudingsplicht heeft en verplicht is om alle informatie die hij of zij ontvangt vertrouwelijk te behandelen. Dit geldt echter alleen voor informatie die relevant is voor de zaak en niet voor persoonlijke informatie die daar niets mee te maken heeft.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag