Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ex dwingen tot DNA afgifte?

31 augustus 2018 kreeg ik een dochtertje alleen. Gezien de 3 verschillende bedpartners was er geen zekere vader voor mijn dochter. Inmiddels hebben 'persoon 1' en 'persoon 2' meegewerkt in de zaak die ik heb opgezet i.s.m. een advocaat , waarbij 'persoon 1' zijn DNA heeft laten testen en het niet was, en 'persoon 2' een soort van berekening heeft laten maken met zijn curator dat hij niet de vader kan zijn. Echter heeft mijn ex 'persoon 3' tot dusver niet meegewerkt. Ik heb vernomen dat hij weer in Nederland is. Aan het trainen bij 'voetbalclub X'', maar ik weet niet of hij al weer Nederlands burger was. In het verleden heb ik hem niet kunnen dagvaarden om zijn DNA test te komen doen omdat hij Engels burger was.

Verder wordt mijn dochter op 31 augustus 5 jaar, en vernam ik dat ik dan geen recht meer als moeder heb om hem te dagen, maar mijn dochter wel. Ik spreek nu momenteel voor haar, maar is er dan een verschil?

Ze wil gewoon graag weten wie haar vader is.

Mijn vraag is eigenlijk: hoe pak ik dit alles aan? En, Hoe krijg ik mijn ex zo ver om zijn DNA af te geven voor mijn dochter?

In het Nederlandse rechtsstelsel kunnen er situaties zijn waarin het nodig is om een DNA-test af te dwingen bij de vader van een kind. Het kan bijvoorbeeld voorkomen in gevallen waar er twijfel is over het vaderschap, en dit heeft juridische en praktische gevolgen, zoals bij alimentatie, ouderlijk gezag, of erfeniskwesties.

Om een DNA-test af te dwingen, zijn er verschillende stappen en procedures die gevolgd moeten worden. Hier zijn de algemene stappen:

Vrijwillige medewerking: In de meeste gevallen is het wenselijk dat de vader vrijwillig meewerkt aan de DNA-test. Als hij akkoord gaat, kan de test in samenspraak worden geregeld.

Gerechtelijke procedure: Als de vader weigert mee te werken aan de DNA-test, kan de moeder een gerechtelijke procedure starten om een test af te dwingen. Dit wordt meestal gedaan door een advocaat in te schakelen.

Verzoek bij de rechtbank: De advocaat zal namens de moeder een verzoek indienen bij de rechtbank om een DNA-test te laten uitvoeren. Dit verzoek moet goed worden gemotiveerd, bijvoorbeeld met de reden waarom het vaderschap moet worden vastgesteld.

Rechtbankbeslissing: De rechtbank zal het verzoek beoordelen en een beslissing nemen. De rechter weegt verschillende belangen af, waaronder het belang van het kind, het recht op privacy van de vader en het recht op informatie voor het kind.

DNA-test: Als de rechtbank het verzoek toewijst, zal er een DNA-test worden uitgevoerd om het vaderschap te bevestigen of uit te sluiten. Dit wordt meestal gedaan door middel van een wangslijmvliesmonster dat bij zowel het kind als de vader wordt afgenomen.

Vaststelling vaderschap: Als de DNA-test bevestigt dat de vader inderdaad de biologische vader is, kan het vaderschap juridisch worden vastgesteld. Hierdoor kunnen verschillende rechten en plichten ontstaan, zoals het betalen van alimentatie en het verkrijgen van ouderlijk gezag.

Het is belangrijk om te weten dat het afdwingen van een DNA-test een serieuze stap is en dat het gevolgen kan hebben voor alle betrokkenen. U kunt contact opnemen met 040 - 2350422 of stuur een e-mail bericht naar info@echtscheidingswinkel.nl om de mogelijkheden te bespreken.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag