Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Erfrecht overwaarde woning?

In zijn testament heeft mijn overleden vader mijn stiefmoeder onterfd en zijn ik en mijn broer de enige erfgenamen. Wel zijn er nog huwelijkse voorwaarden waarin bepaald is dat zij de helft van de overwaarde van de woning bij verkoop ontvangt. De woning is dus nagelaten aan mijn broer en ik.
Zijn wij juridisch verplicht om de woning te verkopen? Of kunnen wij de woning ook verhuren? Zo ja, heeft mijn stiefmoeder dan recht op de helft van de huurinkomsten?

om uw vraag goed te kunnen beantwoorden moet ik het testament en de akte van huwelijksvoorwaarden raadplegen. Woonden uw vader en stiefmoeder nog samen in het huis? Is zij onterfd maar heeft zij misschien een vruchtgebruik op het huis gekregen? Heeft zij wellicht deze woning nodig voor haar huisvesting? Aangenomen dat zij nog samenwoonden heeft de weduwe in ieder geval een tijdelijk woonrecht en als zij het nodig heeft heeft zij een vruchtgebruik op de woning en de inboedel. Voorlopig kunt u dus niet verhuren of verkopen. Informeert u eens over de situatie bij de notaris.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag