Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Erfenis met schuld

Mijn vader is in februari dit jaar overleden. Mijn moeder blijft achter met een aanzienlijke belastingschuld. We gaan vragen om kwijtschelding, maar daarin werd ons gevraagd of wij beneficiare aanvaarding hadden gedaan. Dat hebben we niet, want daar hadden we nog nooit van gehoord. Is er nog een andere manier om van de schuld af te komen, of kunnen we een half jaar na dato nog een akte laten maken? Zijn er nog andere wegen die wij moeten bewandelen? Hartelijk dank voor de informatie! En moeite en tijd!

Is de erfenis door alle erfgenamen zuiver aanvaard of heeft niemand iets gedaan? De wet verbindt namelijk stilzitten aan de aanvaarding maar er is geen termijn voor beneficiaire aanvaarding door een erfgenaam die nog geen handelingen heeft uitgevoerd. ( zaken wegnemen,huis ontruimen, bankrekening sluiten enz) Die andere erfgenaam kan alsnog beneficiair aanvaarden waardoor de erfenis zo wordt afgehandeld voor iedereen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dag Monique, ontzettend bedankt voor jouw tijd en moeite om te antwoorden!
Alles is inmiddels op mijn moeders naam gezet en mijn vaders bankrekening is gesloten en over op mijn moeder. Mijn moeder woont nog in het huurappartement waar ze met mijn vader woonde. De auto is verkocht. Alles waar hij lid van is is afgesloten en afgemeld. Kan het dan nog steeds? Dankbare groet, Esther


Alleen als er een erfgenaam is niet heeft gehandeld . Een broer of zus of zij die hun plaats vervullen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dus dan zou mijn oom, de broer van mijn vader een akte op moeten laten maken voor mijn moeder? Officieel is de belasting schuld natuurlijk ook van mijn moeder… (huwelijk in gemeenschap van goederen) En dan hoef ik ook niet meer om kwijtschelding te verzoeken?
Sorry, ik vind het nogal lastige materie😊


Inderdaad als hij erfgenaam is dient hij alsnog beneficiar te aanvaarden.Maar u vertelt nu pas dat de schuld in het huwelijksvermogen valt. Dan is het lastiger te beantwoorden zonder alle feiten te kennen helaas.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ah, sorry, het is lastig alles in een e-mail te vatten. Ik gok dat alleen mijn moeder en ik erfgenaam zijn. Dank voor uw tijd!!! Heel fijn! Dankbare groet, esther


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag