Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Erfenis Duitse oom verwerpen

Mijn oom die in Duitsland woonde en leefde is overleden. Nou had hij schulden dus gaan zijn (duits/nederlandse) kinderen de erfenis verwerpen. In Duitsland zijn de regels dat als je erfgenaam bent en niet binnen de termijn verwerpt dat je hem hebt aanvraard.

Nou maken mijn ouders zich zorgen dat wij automatisch de erfenis aanvaarden als we niks doen.

Twee vragen:
- moeten wij actie ondernemen, zijn we officieel al erfgenaam of moeten we daar bericht van krijgen?
- moeten wij helemaal naar Duitsland om de erfenis te verwerpen? Ik lees veel over verwerpen in Nederland en namens meerdere personen in 1x. (dit scheelt aanzienlijk in de kosten)
Ik kan mij bijna niet voorstellen dat als één van mijn neven in zeg Amerika woont hij naar Duitsland zou moeten om te voorkomen dat hij een schuld erft.

Met de inwerkingtreding van de Europese Erfrechtverordening op 17 augustus 2015 kunnen erfgenamen en legatarissen die in Nederland wonen en te maken hebben met een nalatenschap die in een andere lidstaat van de Europese Unie (m.u.v. Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Ierland) is opengevallen een verklaring van aanvaarding of verwerping van de nalatenschap of het legaat afleggen bij de griffie van de rechtbank van hun woonplaats, overeenkomstig de naar Nederlands recht daarvoor geldende procedure.
Ik heb er geen ervaring mee en weet ook niet of er in het Duitse recht sprake is van plaatsvervulling bij verwerping door de oorspronkelijke erven. U zou eens kunnen navragen bij het advocatenkantoor Damste (www.damste.nl). Daar is volgens mij know how mbt het duitse erfrecht. Maar stel dat uw ouders erfgenaam worden door de verwerping door de kinderen, dan kunt u in ieder geval in NL verwerpen. Zult u en uw eventuele broers en zussen dan ook moeten doen.

Beoordeel dit antwoord:

Toch wel intrigerende vraag. U kunt ook informeren bij mr Schimansky in Zutphen. Die is zowel advocaat in NL als in Dld en gespecialiseerd in erfrecht (NL en Dld). Zie info@schimanski.nl
Succes (en hoor graag hoe het is afgelopen).

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag