Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Erfenis deel opeisen

Mijn beide ouders zijn overleden. Mijn moeder is nog hertrouwd geweest. Haar ex leeft nog maar is nu wederom getrouwd!? De erfenis van mijn beide ouders is nog steeds niet afgewikkeld. Ik heb nog 1 broer en 3 zussen die een rechtsbijstandverzekering hebben en ik natuurlijk niet. Na eigen onderzoek is mij duidelijk geworden dat ik hier geen verzekering meer voor kan afsluiten. Hier een aantal vragen: Kunt u iets voor mij betekenen, of heeft u een andere oplossing? Heeft u enig idee wat de kosten gaan worden? Misschien hangt uw hulp af van mijn inkomen? Gaat dat om wat ik verdien of om ons gezamenlijk inkomen van mij en mijn vrouw? Ik hoor het graag!

Het is begrijpelijk dat deze situatie gecompliceerd aanvoelt en u kunt wel enige verduidelijking hierbij gebruiken. Ik zal mijn best doen om enige verduidelijking te bieden op wat de volgende stappen kunnen zijn.

1. Het recht op uw erfdeel: U heeft altijd recht op uw erfdeel, ongeacht het feit dat uw moeder is hertrouwd of dat uw vader is overleden. Hoeveel dit precies is hangt af van veel factoren, zoals eventuele testamenten en de verdeling van eventuele nalatenschap van uw ouders. Mogelijk heeft u recht op een legitieme portie (minimaal gedeelte erfenis) ook wanneer er in een testament iets anders is bepaald.

2. Ondersteuning: Hoewel ik u geen directe juridische vertegenwoordiging kan bieden, kan ik u wel adviseren om een advocaat of notaris te zoeken die gespecialiseerd is in erfrecht. Zij kunnen u helpen om uw rechten te begrijpen en ervoor te zorgen dat u ontvangt waar u recht op heeft.

3. Kosten: De kosten van een advocaat of notaris kunnen sterk variƫren afhankelijk van de complexiteit van de zaak, hoeveel tijd zij eraan besteden, enzovoorts. U kunt meestal een vrijblijvend gesprek aanvragen om een inschatting van de kosten te krijgen.

4. Inkomensafhankelijke bijdrage: Sommige advocaten of notarissen hanteren een inkomensafhankelijke bijdrage. Hierbij wordt gekeken naar het totale inkomen van het huishouden. Dus in uw geval zou het het totale inkomen van u en uw vrouw zijn.

Ik adviseer u sterk om met een erfrechtspecialist te praten om de details van uw situatie te bespreken en specifiek advies te krijgen over hoe u hier het best mee kunt omgaan."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag