Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Erfdienstbaarheid niet gemeld bij mondelinge overeenkomst aankoop grond

We hebben een mondelinge overeenkomst bereikt met een verkoper over de aankoop en prijs van een perceel om een huis op te bouwen. Nu we een concept schriftelijke koopovereenkomst hebben ontvangen, blijkt dat er sprake is van erfdienstbaarheid waar ons aan te kopen perceel het dienende perceel is. Er blijken nogal wat eisen bij de erfdienstbaarheid te zitten, zoals dat de eigenaar van het heersende perceel het ontwerp van het te bouwen huis goed moet keuren. Mijn vraag is, kunnen we nog van de overeenkomst afzien en/ of is het mogelijk dat de erfdienstbaarheid wordt opgeheven?

Deze informatie is waarschijnlijk bewust achtergehouden, dat is wel lastig te bewijzen en ook u hebt onderzoeksplicht. U zou de erfdienstbaarheid echter niet zo maar kunnen veranderen, het is zakelijk recht*. U zou wel de overeenkomst kunnen proberen te vernietigen wegens dwaling of bedrog of non conformiteit. Let wel dit betreft de onderliggende overeenkomst zelf, de levering zelf is een vereiste voor de eigendomsoverdracht.

*In sommige gevallen kan een erfdienstbaarheid wel worden opgeheven of gewijzigd maar ik heb nu onvoldoende informatie om dit te kunnen beoordelen. U mag mij ook afzonderlijk benaderen zodat ik het kan bestuderen (info@rechtinjestad.nl)

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag