Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Er is een zaak waar de huurder ruim 6 maanden de huur niet heeft betaald. Het betreft horecaruimte. De eiser eist ontbinding van de huurovk en ontruiming. Zal ontruiming worden toegewezen door de rechter door het feit dat de huurder wanprestatie pleegt tegenover de verhuurder?



Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is het antwoord ja. Mocht u de huurder zijn, dan is het om proceskosten zoveel mogelijk te vermijden beter vrijwillig te vertrekken dan het zover te laten komen.


Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

En als de huurder in hoger beroep gaat( ik heb begrepen dat je 3 maanden hebt om in hoger beroep te gaan), mag hij dan tot die tijd de zaak blijven draaien of moet hij gewoon de zaak echt verlaten zodat de verhuurder de horeca zaak aan een derde kan verhuren?


Als het vonnis uitvoerbaar bij voorraad is verklaard hoeft de verhuurder het hoger beroep niet af te wachten en kan hij, al is er nog geen uitspraak in hoger beroep, tot ontruiming overgaan.

Beoordeel dit antwoord:



Hetgeen collega Van Binsbergen schrijft is correct. Huurder kan wel een zogenaamd executiegeschil starten, maar dat lijkt me weinig zinvol.


Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor jullie reacties! Ik heb nog een laatste vraag. In welke gevallen wijst de rechter het vonnis uitvoerbaar bij voorraad, met andere woorden welke vereisten zijn er? Is er een arrest hier over? Ik herhaal, de huurder heeft al 6 maanden niet betaald. Herhaaldelijk wanprestatie van de kant van de huurder dus.




De (jurist van) de verhuurder vraagt hierom in de dagvaarding. In de regel wordt dit gehonoreerd.

Het lijkt erop dat u de verhuurder bent. Als u hulp nodig heeft, kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen. Bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.


Beoordeel dit antwoord:

In het vonnis kunt u lezen of de rechter het vonnis uitvoerbaar bij voorraad verklaart. Vaak staat dat helemaal onderaan het vonnis. Er staat dan bijvoorbeeld:
5.1 Veroordeelt gedaagde om het perceel (...) te ontruimen;
5.2 Veroordeelt gedaagde om aan eiser te betalen (...);
5.3 Veroordeelt gedaagde in de kosten van de procedure (...);
5.4 Verklaart dit vonnis uitvoerbaar bij voorraad.

Als dat laatste (nr. 5.4) erin staat, kunt u zonder het hoger beroep af te wachten tot ontruiming overgaan (mits de rechter natuurlijk ook de ontruimingsvordering heeft toegewezen).

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Als de huurder de horeca zaak op iemand anders zijn naam gaat proberen te zetten (indeplaatstelling) zonder de toestemming van de verhuurder en als hij daarom naar de rechter stapt (omdat hij geen toestemming krijgt van de verhuurder) zou dat invloed kunnen hebben op de uitspraak van de rechter over de huurontbinding en ontruiming? De huurder probeert allerlei manieren te bedenken zodat hij ontbinding en ontruiming kan voorkomen...


Reactie van de vraagsteller

en een tweede vraag, mag je als huurder een nieuwe procedure tegen de verhuurder starten om aan te voeren dat je gebruik heb gemaakt van de opschortingsrecht (huur opschorten) terwijl binnenkort een uitspraak van de rechter komt (want de verhuurder eist huurontbinding en ontruiming)? Veel later dus pas beweren dat de huurachterstand is ontstaan alleen maar omdat de verhuurder bepaalde dingen in het restaurant had moeten repareren (er is nooit schriftelijk gevraagd of de verhuurder dat wou repareren). En dat wil de huurder waarschijnlijk doen om te voorkomen dat hij dr uit wordt gezet.




Men kan van alles gaan proberen, maar zoals u het omschrijft zal dat weinig zin hebben. Huur opschorten kan alleen na ingebrekestelling van verhuurder, niet achteraf. En indeplaatsstelling lijkt me ook niet haalbaar en zal ook enige tijd duren. Bovendien moet dit toch echt eerst aan verhuurder worden voorgelegd.


Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Maar wat bedoeld u met dat de indeplaatsstelling ook enige tijd zal duren? Is er uberhaupt kans dat zo iets de uitspraak van de rechter (ontbinding & ontruiming) kan vertragen?




Pas als verhuurder weigert kan men naar de rechter. En zo'n procedure duurt een tijd. Dit leent zich niet voor een kort geding nl.


Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Nee dat snap ik, alleen wat ik nog niet zeker weet/begrijp is of dat zinvol is voor de huurder op het moment dat over 7 dagen een uitspraak komt van de rechter over ontbinding & ontruiming. Kan zo'n actie invloed hebben op de uitspraak van de rechter over ontbinding & ontruiming? of dat hij een beetje tijd daarmee kan winnen?




Dat lijkt mij zoals ik al aangaf niet zinvol.


Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag