Stel vraag

Particulier


Enige tijd geleden heb ik een dagvaardiging ontvangen.Ik heb hierop uitstel gevraagd.Ik heb van de griffie nooit een schrijven ontvangen waarop het uitstel is verleend.Nu blijkt achteraf dat er toch uitstel is geweest en de zitting heeft inmiddels plaatsgevonden.Aangezien ik daarop niet aanwezig was ben ik bij verstek veroordeeld.
Wat zijn nu nog de mogelijkheden.Ik heb zelf geen inkomsten ,maar mijn echtgenoot heeft A.O.W..Kan de vordering op zijn uitkering verhaald worden.
De vordering is op mijn meisjes naam opgemaakt
graag uw reactie
bij voorbaat dank

Geachte vragensteller,

Begrijp ik het goed, dan hebt u zich wel bij de rechtbank gemeld en hebt u om uitstel gevraagd. Dat uitstel is u verleend, maar doordat u geen bericht hebt ontvangen (en zelf niet hebt geinformeerd!) hebt u geen verweer gevoerd in de zaak. Het is bij die stand van zaken de vraag of u bij verstek bent veroordeeld. Door een aanhouding te vragen, bent u immers in het geding verschenen. Deze vraag is belangrijk voor de mogelijkheden die u hebt.

Wanneer het een vonnis op tegenspraak is, dan kunt u (wanneer het geen kort geding betrof) binnen drie maanden na datum vonnis in hoger beroep komen. Is het wel een verstekvonnis, dan kunt u binnen vier weken na datum vonnis c.q. nadat u een daad van bekendheid heeft gepleegd een verzetdagvaarding uitbrengen. In beide gevallen kunt u vervolgens alsnog verweer voeren. Indien de termijn is verstreken, dan bent u te laat.

Voor de vraag of de vordering op het inkomen van uw echtgenoot kan worden verhaald, is van belang om te weten hoe u getrouwd bent. Wanneer u op huwelijkse voorwaarden bent gehuwd, dan is het veelal niet mogelijk om regres te nemen op het inkomen van de echtgenoot. Bent u, zoals zovelen, gehuwd in gemeenschap van goederen, dan zal de tegenpartij inderdaad beslag kunnen leggen op het inkomen van uw echtgenoot.

Afhankelijk van de omvang van de vordering adviseer ik u een advocaat in de arm te nemen of te overleggen met het Juridisch Loket. Gelet op het feit dat u geen inkomen hebt en uw echtgenoot AOW heeft komt u mogelijk voor een toevoeging in aanmerking, waarbij u voor de advocaatkosten alleen een inkomensafhankelijk eigen bijdrage verschuldigd bent.

Succes!



Beoordeel dit antwoord:


Ik vermoed dat rechtsgeldig sprake is van een verstekvonnis. Binnen 4 weken nadat u kennis heeft genomen van het vonnis, kunt u nog in verzet komen d.m.v. een verzetdagvaarding. U heeft daarbij heel snel juridische hulp nodig. Of verzet zinvol is, kan alleen beoordelend worden na meer informatie van u.
Als u niet in verzet komt, is het vonnis definitief en kan men (tenzij u op bepaalde huwelijkse voorwaarden getrouwd bent) ook bij uw echtgenoot aankloppen om het bedrag te incasseren (vaak kan een betalingsregeling worden getroffen).
Ik raad u aan om voor nader advies/hulp vrijblijvend rechtstreeks contact op te nemen met een van de juristen hier, bijv. via de link ' direct contact' die u ziet bij dit antwoord als u heeft ingelogd.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag