Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Eis weghale speeltoestel?

Sinds enige tijd ervaren wij overlast van een speeltoestel naast ons huis. Hiervan hebben wij meerdere malen melding gemaakt bij de gemeente. Dit heeft echter nog niet tot het gewenste resultaat geleid. Wij willen namelijk dat een speeltoestel wordt weggehaald. Hebben wij überhaupt recht op?

In Nederland kan iedereen met overlast van een speeltoestel bij de gemeente dit melden. Of de gemeente hier gehoor aan geeft, kan echter per situatie verschillen.

Over het algemeen geldt dat als er sprake is van een onrechtmatige hinder, dat u mogelijk actie kunt ondernemen. Onrechtmatige hinder kan bijvoorbeeld geluidsoverlast zijn, die de normale grenzen overstijgt. Dit is echter altijd een beoordeling op basis van alle relevante omstandigheden van het geval, zoals de ernst en duur van de hinder en de schade die u lijdt.

Als de overlast als onrechtmatige hinder kan worden aangemerkt, dan zou u mogelijk actie kunnen ondernemen om de situatie te veranderen. U kunt denken aan een verzoek of eis aan de gemeente om het speeltoestel te laten verwijderen of verplaatsen. Als de gemeente niet meewerkt, kunt u in sommige gevallen mogelijk een procedure starten bij de rechter.

Houd er wel rekening mee dat het feit dat u overlast ervaart, niet altijd betekent dat de gemeente de speeltoestel ook moet verwijderen. De gemeente moet ook rekening houden met het algemeen belang, zoals het belang van kinderen in uw buurt om buiten te kunnen spelen.

Omdat het van vele factoren afhangt of u succesvol zult zijn met uw verzoek, is het verstandig om juridisch advies in te winnen bij een gespecialiseerde jurist of advocaat. Zij kunnen u bijstaan en adviseren over de mogelijke rechtsmiddelen en de strategie die u het beste kunt hanteren."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Goedeavond,

Ik wil mijn oprechte dank uitspreken voor uw bericht; uw respons wordt zeer gewaardeerd. Ik ben ervan overtuigd dat uw antwoord mij verder zal helpen. Voordat ik een vervolgbrief naar de gemeente stuur, wil ik graag nog enkele aanvullende punten toelichten over onze situatie:
Hoe kunnen wij de gemeente duidelijk maken dat wij door de gemeente niet serieus genomen voelen en het telkens ontwijken van onze vragen, brengt dermate veel onnodige stress voor ons. Ik ben recent genezen van borstkanker en mijn man heeft in het verleden PTSS opgelopen tijdens een schietincident tijdens uitzending in Bosnië, en heeft ternauwernood recentelijk een hartinfarct overleefd. Dit over de druk wat het op ons legt.

Ten tweede, de gemeente heeft in het verleden twee populaire speeltoestellen zonder te vragen/ buurtinitiatief verwijderd, en hebben niets daarvoor in de plaats gekregen. En als wij vragen om een aanpassing, gezien het dermate veel overlast geeft, moet dat plotseling via een buurtinitiatief. Onbegrijpelijk gezien de gemeente moet weten dat geluidsoverlast ziekmakend is. Ons slaapkamerraam is pal boven het betwiste speeltoestel, op vijf meter afstand. En op mijn horloge meet ik zelfs nog 80 decibel ter hoogte van onze gevel. In de hele buurt en andere omringende buurten is geen enkel geluid producerend toestel in een speeltuin aanwezig. En men mag toch verwachten dat het na 22:00 rust is. En dan nog als wij contact opnemen met bureau handhaving of de wijkagent worden wij geacht de betreffende personen zelf aan te spreken. Het moge wel bekend zijn überhaupt iemand op straat aanspreken op hun gedrag levensgevaarlijk is, en zeker als ze in de nachtelijke uren onder invloed zijn van de meest uiteenlopende middelen. Dat dat moet dan iemand oplossen met hartproblemen en PTSS? In deze maatschappij/ generatie bestaat geen inlevingsvermogen meer. En helaas ook niet bij instanties overheden waar wij als burger op terug moeten kunnen vallen.

Wij danken u bij voorbaat voor uw aandacht en uw gewaardeerde antwoord.


Reactie van de vraagsteller

Goedeavond,
Is het misschien mogelijk om mijn vorige mail in behandeling nemen? Alvast bedankt


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag