Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Einde dienstverband en pensioen ingangsdatum

Vanuit onderstaande zou “case” zou ik graag willen weten of ik recht heb op de mogelijkheid om een volledig pensioen op te bouwen.
In 2017 heeft mijn werkgever de pensioenopbouw (na goedkeuring OR) aangepast naar 68 jaar. De lopende contracten zijn blijven staan op een einde dienstverband op AOW-leeftijd. In mijn geval 67 jaar,
In de brief die we destijds gekregen hebben staat de volgende passage; gaat U voor Uw 68ste met pensioen dan valt uw pensioen lager uit.
Tussen beide einddata zit 1 jaar.
Ik heb 40 jaar voor het bedrijf gewerkt en wil graag met een volledig pensioen stoppen met werken. Indien nodig zelfs tot mijn 68 doorwerken. Echter bedrijf houdt vast aan einde dienstverband met 67 jaar en wil niemand tot 68 laten werken.
Financieel natuurlijk een slimme zet, immers een jaar geen premie en loon betalen scheelt veel. Echter wij als werknemers gaan allemaal met een pensioen gat naar buiten. Scheelt veel geld, zeker in ogenschouw nemende dat laatste jaar 30% wordt ingelegd en nog maar niet te spreken over het salaris dat je verdient zou hebben tussen de 67 en 68.
Concrete vraag. Is er een basis waarop je als werknemer kunt beroepen om toch tot een volledig pensioen te komen?

Het is begrijpelijk dat u zo lang mogelijk wilt bijdragen aan uw pensioen om het optimale pensioen te bereiken. Wat betreft uw situatie, de juridische aspecten zijn complex en afhankelijk van bepaalde voorwaarden.

Er zijn een aantal relevante punten die hier overwogen moeten worden.

1. De pensioenleeftijd: Wellicht staat in de pensioenregeling van uw bedrijf een specifieke pensioenleeftijd vermeld waaraan u gebonden bent. Dit is vaak vastgesteld in overeenstemming met de pensioenwet. Dit is die in 2017 waarschijnlijk naar 68 jaar is verhoogd zoals u heeft aangegeven.

2. Contractuele pensioenleeftijd: Het kan zijn dat er in uw arbeidsovereenkomst een clausule staat die de pensioenleeftijd afspreken, zoals de AOW-leeftijd (67 jaar in uw geval). Als dit het geval is, dan heeft dit invloed op wat de mogelijkheden zijn. Deze afspraken kunnen alleen in overleg tussen u en uw werkgever worden gewijzigd.

In het algemeen heeft een werknemer het recht om te werken tot zijn contractuele pensioenleeftijd en bij voorkeur ook tot de gestelde pensioenleeftijd in de pensioenregeling. Echter, het is ook mogelijk dat de werkgever een leeftijd heeft vastgesteld waarop het dienstverband eindigt. Als dit eerder is dan de pensioenleeftijd, dan kan er inderdaad sprake zijn van een "pensioengat".

De mogelijkheid om op een volledig pensioen uit te komen, hangt af van de specifieke omstandigheden en overeenkomsten. Staan uw rechten zoals werken tot een bepaalde leeftijd bijvoorbeeld in een cao of individuele arbeidsovereenkomst? Dan kunnen deze bindend zijn. Indien het bedrijf dit niet toestaat, dan kan juridische actie noodzakelijk zijn.

Daarnaast kan het nuttig zijn om naar alternatieve mogelijkheden te kijken voor het opvullen van een pensioengat, zoals extra pensioensparen.

Dit is een complexe situatie en mijn advies is om juridische bijstand te zoeken om uw specifieke situatie te beoordelen en een passend advies te geven over uw mogelijkheden en rechten.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag