Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Eigenaar van een voormalige kleine boerderij in buitengebied heeft voormalige stallen omgebouwd tot kleine appartementjes en als woning in gebruik gegeven aan derden.

Situatie bestaat feitelijk sinds eind jaren '80, ondertussen aangesloten op riolering (door gemeente), gasaansluiting. Bewoners stonden ingeschreven bij GBA en inmiddels eigen huisnummers gehanteerd.
Bewoners worden aangeslagen voor reinigingsrecht, waterzuiveringslasten etc.

Gemeente dreigt met handhaven, want verbod op het in gebruik gegeven van (bij-)gebouwen als woning c.q. het hebben van meer dan 1 woning per perceel.

Kan de eigenaar iets met het feit dat er in bijna 30 jaar niet is opgetreden.

En wat is de achterliggende gedachte van "maximaal 1 woning per perceel". Er is geen brandgevaar, alles is keurig ge-/verbouwd, dubbel glas etc. . Perceel is 1700 m2, onderling heeft niemand last van elkaar, buren wonen eveneens op ruime afstand.

Het 30 jaar lang niet handhaven is in principe geen reden om te concluderen dat het mag. Het staat in het bestemmingsplan waarschijnlijk en de eigenaar handelt daarmee in strijd. Wellicht is een afwijking van het bestemmingsplan mogelijk, maar ook hiervoor heeft u de toestemming van de gemeente nodig. Neemt u gerust vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie.

Beoordeel dit antwoord:

Is de verbouwing toendertijd met vergunning van de gemeente uitgevoerd? Als dat zo is, dan heeft de gemeente nu geen zaak. Als dat niet het geval is dan kan alleen in overleg met de gemeente naar een oplossing worden gezocht. Zeker na een gedoogperiode van 30 jaar moet daar volgens mij over te praten zijn.

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling van voorgaande correcte reacties: het overgangsrecht van het bestemmingsplan zou wellicht een oplossing kunnen bieden. De kans daarop is zeer beperkt en alleen aanwezig voor "oudere" bestemmingsplannen. In recente bestemmingsplannen worden namelijk "illegale" en overgangsrechtelijke situaties uitgesloten.
Mocht er in dezen wel sprake zijn van overgangsrecht, dan vergt dat zeker nog aanvullende actie om alsnog de benodigde vergunningen te verkrijgen.
Indien u meer informatie wenst verneem ik graag van u.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag