Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Eigen woning & geregistreerd partnerschap

Ik heb een woonhuis met een hypotheek die op mijn naam staat.
Ik heb 2 kinderen uit een eerder huwelijk en ben gescheiden. Beide kinderen zijn inmiddels boven de 18.
Vorig jaar augustus 2022 ben ik met mijn nieuwe partner getrouwd middels een geregistreerd partnerschap.
Mijn partner betaald niet mee aan de hypotheek en de vaste lasten.

Krijgt mijn partner in de toekomst eigendomsrecht over de woning?
Kan ik middels een testament vastleggen dat bij mijn overlijden het vermogen, dat bij verkoop van de woning wordt verdeeld, in 3 gelijke delen wordt verdeeld over mijn 2 kinderen en mijn huidige partner?
Mocht mijn partner en ik besluiten in de toekomst uit elkaar te gaan moet ik haar dan uitkopen?

Vriendelijk bedankt,

De beperkte gemeenschap van goederen is van toepassing is op jouw geregistreerd partnerschap met je nieuwe partner. Dit betekent dat alleen het vermogen dat tijdens het partnerschap samen is opgebouwd in de gemeenschap valt en bij een eventuele ontbinding van het partnerschap verdeeld wordt.

Dit betekent dat de woning en de hypotheek die daarop staat niet in de beperkte gemeenschap van goederen vallen en dus niet automatisch eigendom worden van je partner.

Als je wilt dat het vermogen bij verkoop van de woning in 3 gelijke delen wordt verdeeld over jouw kinderen en je partner, is het mogelijk om dit vast te leggen in een testament. Dit wordt ook wel een 'tweetrapsmaking' genoemd. Het is wel belangrijk om hierover goede afspraken te maken en dit tijdig vast te leggen in een testament.

Als je en je partner in de toekomst uit elkaar gaan, kan het zijn dat je haar moet uitkopen als zij aanspraak maakt op de woning. Dit hangt af van de afspraken die je hierover hebt gemaakt in de partnerschapsvoorwaarden.

Het is verstandig om je in deze situatie te laten adviseren door een notaris of advocaat, zodat je de juiste keuzes maakt en alles goed vastlegt in de benodigde juridische documenten.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag