Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Eenzijdige opzegging pensionstalling paard. Heb ik recht op het geld van de overige weken dat ik geen gebruik meer maak van de stalling?

De stalhouder waar mijn paard staat, heeft in een intimiderende woede uitbarsting mij de onterechte beschuldiging gedaan van schenden van de stalregels en schreeuwde dat ik “nu met mijn knol moest oprotten anders zou ze me een handje helpen”. Er was geen ruimte voor een gesprek, kalmeren lukte ook niet. Ook niet toen mijn man probeerde met haar te praten een uur later. Ze gaf te kennen dat ze ons toch al weg wilde (want ze vindt onze paarden eng) hebben en nu een reden vond.
Door de manier waarop zij mij en mijn paard (gevaarlijk) heeft behandeld tijdens die uitbarsting, heb ik mijn paard (en die van mijn beste vriendin) in de stress opgeladen en zijn we op zoek gegaan naar een andere stal tijdens de gevaarlijke weersomstandigheden (sneeuw en vrieskou).
Ik betaal een maand van tevoren en moest halverwege de maand vertrekken. Heb ik recht op het geld van de overige weken dat ik geen gebruik meer maak van de stalling?
Er is plotseling een hoge kostenpost bijgekomen door het moeten betalen van de stal waar we nu zijn, die veel duurder is. Daarnaast wil ik mijn paard laten onderzoeken door een dierenarts omdat ik vermoed dat hij door de stress een maagzweer heeft gekregen, daar is hij gevoelig voor.
Ook heb ik mezelf ziek gemeld omdat ik een paniekaanval heb gekregen de avond na dit incident en niet heb geslapen.

Wat zijn de mogelijkheden voor mij om mijn recht te halen en eer te herstellen?

Eer herstellen en recht halen : daar hangt een kostenplaatje aan vast. Eerst moet worden vastgesteld of verhuurder u mocht royeren omdat er stalregels zijn geschonden. De regels moeten u vooraf duidelijk zijn gemaakt en zowel de regel zelf als de uitkomst van handhaven dient redelijk te zijn.

Normaal gesproken hebben we met stalverhuur te maken met een situatie van artikel 230 a boek 7 . Dit betekent dat de verhuurder niet mag verlangen dat u voor het einde van de huurovereenkomst de stal ontruimt
en daarbij behorende diensten opzegt.

Als u de extra kosten wenst te verhalen zal verhuurder aansprakelijk moeten worden gesteld daarvoor met als basis wanprestatie / of onrechtmatige daad. Er is geen garantie dat het zal leiden tot een betaling zelfs niet als u dit aan de rechter voorlegt.

De vraag is dus ook hoe principieel is deze zaak voor u?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Goedemorgen Monique,

Hartelijk dank voor uw reactie.
Er was feitelijk geen aanleiding om mij te beschuldigen van het niet naleven van stalregels, er was hiervan geen sprake. Daarnaast zijn er mensen die willens en wetens daadwerkelijk regels overschrijden (en deze ook op social media delen), welke een waarschuwing krijgen.
Als 34 jarige vrouw met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een baan waar ik een eed voor heb moeten afleggen, kunt u er vanuit gaan dat ik me ten aller tijde zeer integer gedraag op het erf van de stalhouder.
Dit maakt voor mij het gevoel dat me groot onrecht is aangedaan, zeer zwaar.

Ten eerste klopt het dus wel dat ik recht heb op de stalkosten die ik nu niet meer op deze stal ben, maar wel betaald heb?
Hoe zit het met de niet voorziene plotselinge hogere stallingkosten bij deze abrupte gedwongen verhuizing?

Ten tweede wil ik de stalhouder bewust maken van het leed dat ze aanricht. Wij zijn, nu blijkt, niet de enige die dit hebben meegemaakt.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag