Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Een vraag over IT&Recht:

Als ik de beheerder van een website ben, en gebruikers kunnen iets uploaden op mijn website, wat daarna publiekelijk beschikbaar wordt, ben ik er dan voor verantwoordelijk als zij plaatjes uploaden die bijvoorbeeld geen licentie hebben om vrij verspreid te worden?

En maakt het verschil als ik een aantal van de uploads van gebruikers voor bijvoorbeeld een week uitlicht op de homepage van de website?

Beide vragen kunnen met ja beantwoord worden. Op meerdere rechtsgronden kan onrechtmatig gebruik en of verspreiding van auteursrechtelijk materiaal worden verboden en leiden tot aansprakelijkheid voor schade.( ook provider of beheerder van een website) In het geval van een uitgelichte foto is er meer publiek dus de schade kan groter zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor het antwoord, maar het is niet echt constructief.
Er bestaat dus geen oplossing hiervoor, anders dan de mogelijkheid om plaatjes te uploaden weg te halen?
Want hopen dat gebruikers alleen plaatjes uploaden die mogen is niet echt een optie.
Helpt het dat zodra iemand klaagt wij het item waarin het plaatje zit kunnen verwijderen?

Vriendelijke groeten.


Tja daar bent u moderator voor en inderdaad wordt meestal de kans geboden om onrechtmatig verspreid materiaal terstond te verwijderen. Echter uw vraag "is er een mogelijkheid om aansprakelijkheid uit te sluiten", want zo lees ik het, kan niet anders dan met nee beantwoord te worden.

Beoordeel dit antwoord:

Uw aansprakelijkheid hangt af van uw rol. Als u beheerder bent van een blog waarop bezoekers berichten (en foto's) kunnen plaatsen, dan geldt veelal een beperkte aansprakelijkheid.

U bent dan pas aansprakelijk indien u niet terstond materiaal verwijdert waarvan u redelijkerwijs weet, of behoort te weten, dat het illegaal is.
In de praktijk betekent dit dat als iemand u op een enigszins geloofwaardige manier wijst op bijvoorbeeld onrechtmatig gebruik van een foto, u het materiaal direct ontoegankelijk moet maken.

Voor die beperkte aansprakelijkheid is wel een puur faciliterende rol vereist. Als een beheerder actiever is, dan geldt dit niet.

Van belang is dat bij de voorwaarden voor gebruik duidelijk kenbaar wordt gemaakt dat gebruikers bevoegd moeten zijn tot het plaatsen van beschermd materiaal.
Zelfs al ben je dan aansprakelijk, dan kan je de schade weer op de gebruiker verhalen.

Het kan, gezien de hoogte van mogelijke claims, handig zijn om even een check te laten doen. Mogelijke (beperkte) aansprakelijkheid hangt af van diverse factoren.
U kunt vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag