Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Een van mijn opdrachtgevers is sinds een tijdje de Nederlandse distributeur voor een merk. De vorige distributeur heeft een Nederlandse website voor dit merk. Mijn opdrachtgever wil zelf nu een Nederlandse site laten maken, maar ondervindt hinder van de bestaande site. Potentiele klanten nemen via de website namelijk contact op met de vorige distributeur. Mijn opdrachtgever mag de site overnemen voor € 5000,-. Dit wil ze niet. Het bedrijf heeft geen licentie meer voor het merk en doet niets meer met de website. Kan mijn opdrachtgever de voormalige distributeur dwingen de site offline te halen?

Beste vraagsteller,
Als de licentie is verlopen kan de voormalig licentiehouder niet rechtmatig de merknaam gebruiken bijvoorbeeld voor een website.
mij lijkt de meest logische weg dat de merkhouder hier tegen optreedt, maar dat kan en mag de nieuwe licentiehouder ook.
Ik adviseer de website -houder in een brief te bewegen de site van het internet te halen wegens strijd met de Auteurswet , Handelsnaamwet, wellicht ook merkenrecht. Geef een strakke tijdlijn; in de meeste zoekmachines zal de site nog wel te zien zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor het snelle antwoord. Ik zet het door zodat er contact opgenomen kan worden. Fijn dat er mogelijkheden zijn om dit aan te pakken.


In aanvulling van mr. Martens: de nieuwe licentiehouder van een merk mag alleen zelf tegen merkinbreuk (in dit geval door de vorige distributeur) optreden als het recht daartoe aan de licentiehouder is toegekend. Is dat niet gebeurd, dan kan alleen de merkhouder juridische actie tegen de merkinbreuk ondernemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt. We gaan het voorleggen aan de merkhouder.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag