Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Een paar maanden geleden werd ik thuis gebeld door firma Telefoongids. Ze hebben mij aangeboden om advertentie voor mij firma in Gouden gids te plaatsen. Ik heb ze verteld dat ik eerst een voorbeeld daarvan wil zien. Er is daarna geen voorbeeld naar mij gestuurd, maar wel de rekeningen. Eerste factuur heb ik twee maanden geleden per post ontvangen. Daarop heb ik gereageerd d.m.v. telefoneren en ze beveren dat het om een mondeling afspraak ging. Er is verder geen bestelling door mij gestuurd en ook heb ik geen contract met Telefoongids getekend. Ook heb ik schriftelijk daarop gereageerd, maar krijg geen antwoord van ze. Inmiddels hebben ze incasso bureau ingeschakeld om "openstaande" kosten in te vorderen.
Mijn vraag is: Wat moet ik doen? Ik heb geen contract met deze firma en krijg toch de kosten?

Aan het incassobureau laten weten dat u geen opdracht hebt gegeven. Als de telefoongids toch blijft volhouden dat u dat wel heeft gedaan dan moeten zij bewijzen dat u opdracht heeft gegeven. Vraag dan om het bewijs van de opdracht aan u toe te sturen.

Beoordeel dit antwoord:

Dit is een typisch voorbeeld van acquisitiefraude. Niet betalen dus. U kunt dit geval indien gewenst ook nog melden bij www.fraudemeldpunt.nl.

Beoordeel dit antwoord:

Wijs de factuur schriftelijk af als onterecht verstuurd (met bewijs van verzenden van fax; e-mail of post). Dit om te voorkomen dat later wordt gesteld dat de factuur zonder protest is behouden. En verder: inderdaad niet betalen. Als je een afspraak hebt gemaakt moet dat blijken uit een voice-log. Die opname moet men dan eenvoudig kunnen toesturen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte advocaten,

Ik bedank u voor uw antwoord. Ik vraag me alleen nog af of een mondelinge overeenkomst wettelijk toegestaan is?


Jazeker, mondelinge overeenkomsten zijn geldig. Als u mondeling akkoord hebt gegeven is er een overeenkomst die u in principe dient na te komen. Uit de rechtspraak blijkt echter wel dat bij telefonische acquisitie vaak meer nodig is dan alleen een mondeling akkoord aan de telefoon, veelal verlangt de rechter een ondertekend document van de acquisiteur. De rechtspraak schiet 'slachtoffers' van telefonische acquisitie op deze manier te hulp.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag