Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Een man die AOW-pensioen ontvangt, woont samen met zijn echtgenote en hun meerderjarige kind in één woning en voeren feitelijk een gezamenlijke huishouding. Geldt deze man nu voor de AOW als alleenstaand (omdat hij met twee andere volwassenen woont en dus onderdeel zou uitmaken van een meerpersoonshuishouden, en voor de AOW ben je dan alleenstaand) of als samenwonend (omdat hij in ieder geval met zijn echtgenote een gezamenlijke huishouding voert)?

Geachte vragensteller,

In de AOW wordt er onderscheid gemaakt tussen de gehuwde en ongehuwde pensioengerechtigde. De man geldt voor de Algemene Ouderdomswet niet als alleenstaand, maar als gehuwd. Iemand die dus gehuwd is, wordt dus niet als ongehuwd aangemerkt (tenzij beide echtgenoten duurzaam van elkaar gescheiden leven).
Het kan onder omstandigheden zo zijn dat meerderjarigen die op zichzelf niet met elkaar gehuwd zijn, voor de AOW wel als zodanig worden aangemerkt. Deze situatie doet zich voor wanneer twee ongehuwde meerderjarigen met elkaar een gezamenlijke huishouding voeren.
Ik hoop dat ik uw vraag hiermee voldoende heb beantwoord en dat mijn antwoord u enig inzicht geeft in de verschillende begrippen die in de AOW worden gehanteerd.

Vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag