Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


een krantenjongen van 17 jaar die geen overeenkomst heeft getekend heeft op 15 januari mondeling aangegeven te willen stoppen. Ze directe baas heeft hem aan een uitwerktijd gehouden tot 15 februari. Nu vinden ze geen nieuwe bezorger en wordt hij door zn baas gedreigd indien hij niet tot 1 maart uitwerkt hij geen salaris zal ontvangen over de afgelopen 15 dagen. Kan dit zomaar?

Wij hebben als ouders 2 jaar geleden getekend voor hem. Hij heeft toen ook een tijdje als bezorger gewerkt. hij is tussendoor zeker een jaar gestopt. Is deze overeenkomst nog van kracht?



Als sprake is van een arbeidsovereenkomst (en dat hoeft niet schriftelijk te worden vastgelegd) geldt het volgende.
In het arbeidsrecht geldt - als niet iets anders is overeengekomen - voor een werknemer een opzegtermijn gelijk aan de loontermijnen. Dus als maandelijks loon wordt ontvangen is de opzegtermijn voor een werknemer ook een maand.

Als een werknemer zich hier niet aan houdt kan werkgever de schade op hem verhalen.


Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

dank u voor het antwoord.

Het betreft hier idd een maand. Moet dit dan een kalendermaand zijn of kan het ook een maand die begint halverwege de kalendermaand tot halverwege de volgende maand.




Het betreft bij arbeidsrecht een kalendermaand.


Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
er is meestal geen sprake van het bestaan van een arbeidscontract als het gaat om bezorging van kranten en tijdschriften of reclameblaadjes, omdat de arbeid ook kan en mag worden vervuld door een derde.

Wel is er sprake van een opdrachtovereenkomst. Deze hoeft niet schriftelijk te zijn aangegaan. De opzeggingstermijn moet zijn overeengekomen, of redelijk zijn. Een maand opzegtermijn is echter redelijk, niet langer dus.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag