Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Een kennis heeft onlangs haar arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd opgezegd. In 2010 bij haar contractverlenging is er door de werkgever (onderwijsinstelling) aangegeven dat er een cursus nodig was om haar aan te kunnen houden daar ze nog geen instructeursbevoegdheid had. Hier heeft ze positief op gereageerd en ondertussen is deze dan ook behaald in 2011.

Inmiddels heeft haar werkgever te kennen gegeven dat ze het cursus geld dient terug te betalen voor 10/36ste deel. Dit bedrag zou per direct met haar loon en vakantiegeld worden verrekend waardoor er minder dan EUR 0,- over blijft.

Ze heeft geïnformeerd naar de mogelijkheid voor een betalingsregeling echter is hier aangegeven dat dit niet mogelijk zou zijn met als reden dat mensen niet op tijd zouden betalen.

Het x/36 ste deel vindt zijn herkomst in de CAO, op basis van artikel E-14, lid 1, paragraaf 3 en is valide.

We hebben uiteraard getracht hier zelf wat informatie over getracht te vinden waaronder op http://www.vacature.com/carriere/moet-je-de-kosten-voor-opleidingen-terugbetalen-na-ontslag.

Vanuit ons perspectief worden een aantal criteria hier niet behaald, namelijk;

1) Bovendien moet het jaarloon van betrokken werknemer meer dan 31.467 euro (bedrag vanaf 1 januari 2012) bedragen.

> Dit is niet het geval doordat er parttime wordt gewerkt

2) de vorming mag niet voortvloeien uit een wettelijke of reglementaire bepaling om het beroep uit te oefenen zoals b.v. het geval is bij het beroep van verzekeringsmakelaar of veiligheidsadviseur

> Dit is wel het geval daar ze zonder instructeursbevoegdheid niet voor de klas zou kunnen staan, hetgeen wat nodig is om haar werk überhaupt uit te kunnen voeren.

3) Een scholingsbeding moet voor elke werknemer afzonderlijk schriftelijk worden vastgesteld, uiterlijk op het moment waarop de opleiding begint.

> Er is helemaal niets vastgelegd op papier, ook zijn er geen mondelinge afspraken gemaakt.

Hiernaast hebben we ook nog CAO (http://www.werkeninhetmbo.nl/werk/documents/WWW_21766MBOraadCAO_5.pdf) bekeken en komen hier de volgende punt in tegen;

Artikel E-10.
Indien scholing plaatsvindt in opdracht van de werkgever
worden de studiekosten (cursus-, examen-, materiaal-, en reis-
en verblijfkosten) voor 100% door de werkgever vergoed. De
werkgever verleent studieverlof ter grootte van 75% van de
genormeerde studielast.

Hierin heeft de werkgever niet de CAO gevolgd (waar we helaas nu pas achtergekomen) daar de reiskosten, materiaal (boeken) en studieverlof niet zijn vergoed/gecompenseerd.

De verhoudingen tussen werknemer en werkgever zijn niet erg optimaal en de werknemer heeft dan ook sterk het gevoel "genaaid" te worden op het laatste moment van vertrek. Dit is dan ook grotendeels reden van het vertrek bij de werkgever.

Er zitten dus nogal wat verschillen tussen de CAO en de informatie zoals gevonden op vacature.com.

Onze vragen;
1) Is de CAO het enige wat in deze geldt of had er tevens een schriftelijke overeenstemming bereikt moeten worden alvorens de cursus aan te vangen?
2) Zijn er andere punten waarop we eventueel winst zouden kunnen behalen c.q. het niet hoeven terug betalen van de studie kosten of anderzijds een redelijke betalingsregeling.

De wettelijke regeling zoals u die noemt is een Belgische regeling en dus niet van toepassing in Nederland. Ik ga er van uit dat uw kennis in Nederland woont en werkt en dan is die regeling dus niet van toepassing.
TAV uw vragen
1. Als er geen schriftelijke afspraken zijn gemaakt dan gelden de bepalingen in de CAO
2. Hoewel niet alle details bekend zijn bestaat er een redelijke kans dat de werkgever op grond van de CAO de studiekosten kan terugvorderen. Echter hij mag max de helft van het te betalen maandsalaris gebruiken voor verrekening en voor de rest moet hij een betalingsregeling treffen. Artikel I-23.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Robert,

Hartelijk dank voor je advies tot zover, maximaal de helft van het bruto maandsalaris scheelt al aanzienlijk.

Ik heb enkel nog een vraag over E-14 en opvolgend E15. Mijn vriendin neemt zelf ontslag waardoor E-14-1c van toepassing is. De sectie E-14-2b wordt door de werkgever gehanteerd en klopt dus.

Begrijp ik het nou goed dat E-14-4 enkel van toepassing is bij ontslag welke is ingezet door de werkgever of wordt hier "algemeen ontslag" bedoeld c.q. beëindiging van de overeenkomst onafhankelijk door wie dit is ingezet?


Reactie van de vraagsteller

*maximaal de helft van het bruto maandsalaris voor een verrekening scheelt al aanzienlijk


Als uw vriendin ontslag neemt en ze heeft al een nieuwe baan dan zou verdedigd kunnen worden dat art E 15 van toepassing is en helemaal niets terug betaald hoe te worden. Is daarvan geen sprake dan is inderdaad E 14 1 c van toepassing. In dat geval hanteert de werkgever inderdaad E 14 2 B. E 14 4 is ook van toepassing bij ontslag op eigen verzoek maar dan moet uw vriendin wel in het onderwijs of bij de overheid gaan werken. Dan hoeft ze helemaal niet terug te betalen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag