Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Dreiging huisvredebreuk ex partner

Mijn partner en zijn ex hebben nog een gezamenlijke woning. Ze zijn inmiddels al zo'n 10 jaar gescheiden, maar door in eerste instantie te weinig financiƫle middelen, een woning dat nog steeds onder water staat en later de weigering van de ex partner (vanwege de zeer waarschijnlijke hoge restschuld) om de woning te verkopen, is de situatie helaas na zo'n lange tijd nog steeds dat de woning onverdeeld is. Bij echtscheiding is overeengekomen dat mijn partner zolang in de gezamenlijke woning zou blijven wonen en ook volledig alle woonlasten zou blijven voldoen. Dit heeft hij ook al die jaren zonder uitzondering gedaan. Zijn ex partner heeft nog nooit een financiƫle bijdrage betaald en ook nooit bijgedragen in het onderhoud van de woning. Deze kosten zijn dan ook altijd voor rekening van mijn partner gekomen. De ex partner woont overigens al vele jaren met hun 2 kinderen in een eigen huurwoning.

Nu geeft zijn ex aankomend weekend een feestje ter ere van de verjaardag van hun zoon en hiervoor nodigen zij een aantal gasten uit die ook blijven slapen. Omdat ze zelf te weinig slaapplaatsen heeft, heeft zij eigenhandig besloten dat zij dit weekend zonder toestemming van mijn partner de woning gaat betreden waar haar gasten dan kunnen verblijven. Zij en de kinderen hebben overigens van de woning geen sleutel, maar zij heeft via de kinderen aangegeven dat ze dan wel gaat 'inbreken' omdat zij van mening is dat zij dit recht heeft. Volgens hun kinderen heeft zij hierover namelijk advies ingewonnen bij een advocaat en die heeft haar laten weten dat zij in haar recht staat omdat het hier gaat om een gezamenlijke woning.

Mijn vraag is nu kan dit zomaar of is er in zo'n geval sprake van huisvredebreuk als zij daadwerkelijk de daad bij het woord voegt en de woning zonder toestemming betreed? Nogmaals er is bij scheiding afgesproken dat mijn partner zolang de woning niet verdeeld is, in de woning mag blijven wonen. Zij heeft hier aantoonbaar nooit een cent aan bijdragen en daarbij staan zijn spullen in de woning. Ik persoonlijk kan mij niet voorstellen dat zijn ex zonder zijn toestemming de woning mag betreden (lees inbreken), gebruik kan maken van zijn spullen, van gas, water en elektra en dat hij dit maar gewoon moet toestaan omdat zij dit zegt. Ik persoonlijk kan mij niet voorstellen dat ons rechtssysteem dit mogelijk maakt. En als dit inderdaad niet mogelijk is en zij betreed toch de woning (huisvredebreuk), is het voor mijn partner dan mogelijk hiervan aangifte te doen?

Ik verneem graag uw reactie. Dank alvast.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag