Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Doordat ik achteruit reed op eigen terrein van een kennis heb ik diens poes p/o overreden (die mogelijk onder de auto verstopt zat). Mijn schadeverzekering geeft aan dat er geen sprake is van een "onrechtmatige daad" waardoor deze schade niet vergoed wordt. Kan ik hier bezwaar tegen indienen?

Beste vraagsteller,
het is de eigenaar van het dier die ervoor moet zorgen dat het veilig is. u kunt zich dus vrijwaren en er is , m.i ook geen onrechtmatige daad gepleegd. De eigenaar van het dier is zelf verantwoordelijk.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor het snelle antwoord. De eigenaar van de poes neemt het mij uiteraard niet kwalijk maar omdat er hoge kosten voor de dierenarts zijn gemaakt van ± €2000,-, i.v.m. een noodzakelijk heupoperatie en uiteindelijk helaas euthanasie, zou het bijzonder prettig zijn als er een mogelijk is dit toch te kunnen verhalen bij mijn verzekering omdat het verhaal door mijn toedoen is veroorzaakt? Als het i.p.v een poes een kind was geweest, had de verzekering dan wel de schade gedekt? Want die kun je niet binnen houden. Dit is voor mijn een grijs gebied waar hier de grenzen liggen. Ik hoor graag.


Nooit geschoten is altijd mis, maar het volgende is alvast vrij duidelijk:

De wegenverkeerswet stelt vast dat, indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan personen of zaken, de eigenaar van het motorrijtuig verplicht is om die schade te vergoeden. Een uitzondering hierop vormt het geval dat er schade wordt toegebracht aan loslopende dieren. (art 185 Wegenverkeerswet)

Uit het burgerlijk wetboek blijkt zelfs dat eventuele schade aan uw auto te verhalen is op de eigenaar van het dier.

Dus het is inderdaad zoals mevrouw Martens-Ferwerda het ook aangeeft. Er is geen sprake van een onrechtmatige daad, en u of uw verzekering zijn in principe niet aansprakelijk.

Beoordeel dit antwoord:

Als het om een kindje zou gaan, zou de eigenaar van de motorrijtuig verplicht zijn om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie de eigenaar niet aansprakelijk is.

In combinatie met artikel 6:162 (onrechtmatige daad) was u in dat geval, afhankelijk van de mate waarin aan de eisen van dat artikel is voldaan, wel aansprakelijk.

Beoordeel dit antwoord:

Om u een idee te geven over het artikel over onrechtmatige daad (een vrij belangrijke basisbeginsel in het civiel recht):

1. Als persoon A jegens persoon B onrechtmatige daad pleegt, welke hem kan worden toegerekend, is hij/zij verplicht de schade die persoon B daardoor lijdt, te vergoeden.
2 Wat is dan een onrechtmatige daad? Dit kan zijn een:
- inbreuk op een recht
- een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht
- een doen of nalaten in strijd met dat wat volgens ongeschreven recht

Een dergelijke aanrijding met een kind zou dus op basis van bovenstaande criteria een onrechtmatige gedraging kunnen vormen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag