Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Dispuut met huisbaas

Afgelopen zomer ben ik ingetrokken in een studio. Sinds het kouder aan het worden is, hebben wij overlast van muizen. Er is iemand komen kijken en deze persoon heeft vastgesteld dat de muizen de studio binnenkomen door gaten achter de keuken (erg moeilijk bereikbaar). De huisbaas heeft aangegeven de gaten niet te repareren (omdat het repareren van de gaten waarschijnlijk betekent dat de keuken gedemonteerd moet worden). De gaten zijn niet zichtbaar en ik was daarom niet op de hoogte van mogelijke overlast door muizen toen ik het huurcontract tekende. Mijn studio is de enige uit 4 units die overlast door muizen ondervindt. Het probleem is dat de muizen, aangezien het een studio is, zich altijd in mijn woonruimte bevinden en ik de afgelopen weken bijna geen oog heb dichtgedaan. Ik vraag mij af of ik van de huisbaas kan eisen dat de structurele schade die dit probleem veroorzaakt moet worden gerepareerd.

De oplossingen die tot dusver zijn aangeboden zijn; rattengif en een elektrisch apparaat wat muizen verjaagt (beide onsuccesvol). De huisbaas heeft duidelijk aangegeven niet bereid te zijn de gaten te dichten. Ik woon in een oud pand en ben me bewust dat muizen voorkomen in oude gebouwen, maar het feit dat er in hetzelfde gebouw, onder dezelfde huisbaas, 3 andere studios zijn die geen overlast ondervinden en het feit dat er door een beheerder namens de huisbaas is vastgesteld dat er gaten in de muur achter de keuken zitten betekent dat muizen te verhelpen zijn. Daarnaast speelt dat er geen uitwijkmogelijkheid binnen de studio is: het is 1 open ruimte waar het ongedierte door de gaten in de muur toegang tot heeft.

Op het huurcontract zijn de 'algemene bepalingen huurovereenkomst woonruimte' van toepassing.

Dank voor de moeite!

Een verhuurder is verplicht noodzakelijk onderhoud te verrichten aan een verhuurde woning. Er is in dit geval sprake van een tekortkoming en daarnaast kunnen de muizen ook een ongezonde situatie opleveren. Het is belangrijk om de verhuurder in gebreke te stellen en de verhuurder een termijn te gunnen de gebreken te repareren (ook al weet u eigenlijk al dat dit niet gaat gebeuren. Dit is nodig om eventuele verdere stappen te kunnen ondernemen.

U kunt proberen contact met de gemeente op te nemen. Een woning moet ook voldoen aan de eisen van het bouwbesluit. Als de gemeente zou constateren dat er gebreken zijn zal de verhuurder deze moeten verhelpen.

Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk om een huurverlaging aan te vragen bij de huurcommissie als er sprake is van ernstige gebreken.

Als de verhuurder blijft weigeren zou een stap naar de rechter kunnen helpen. Die kan de verhuurder dwingen als u gelijk krijgt in een procedure.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag