Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Dertien maanden lang heb ik 24 of meer uren gewerkt in de detailhandel. In mijn contract staat dat ik 8 vaste uren heb. Indien ik ziek was, kreeg ik natuurlijk voor 24 uur uitbetaald. Aankomende maand ga ik, wegens het sluiten van 1 van de winkels, terug naar 8 werk uren. Heb ik recht op 24 uur p.w. uitbetaling?

Indien u structureel meer uren werkt dan aanvankelijk overeengekomen is (en in de "schriftelijke arbeidsovereenkomst" vastligt), wordt de arbeidsomvang op grond van artikel 7:610b BW vermoed te zijn toegenomen tot het aantal uren dat u de laatste drie maanden gemiddeld genomen hebt gewerkt (al kan onder omstandigheden naar een langere periode dan de laatste drie maanden gekeken worden, wanneer dat een meer representatief beeld geeft).

Aangezien dit een vermoeden betreft, staat het de werkgever vrij om tegenbewijs te leveren, en daarmee te onderbouwen dat de arbeidsomvang - hoewel u de laatste periode structureel meer uren hebt gewerkt - nog steeds 8 uur per week bedraagt. Hiervan kan - bij voorbeeld - spraken zijn indien u tijdelijk (veel) hebt moeten overwerken om zieke of vakantie-vierende collega's te vervangen.

De bewijslast van dit tegenbewijs (en daarmee het risico dat dit tegenbewijs niet geleverd kan worden) rust op de schouders van uw werkgever. Gelet op het feit dat u over een periode van 13 maanden gemiddeld structureel meer uren hebt gedraaid én u bovendien bij ziekte voor 24 uur werd doorbetaald, verwacht ik dat uw werkgever dat bewijs niet zal kunnen leveren.

Er is in mijn ogen op dit moment dan ook geen enkele reden om in te stemmen met de door uw werkgeefster gewenste vermindering van het aantal uren.

Indien de verhoudingen goed zijn, zou ik eerst mondeling ter sprake brengen dat u (1) niet akkoord bent met de vermindering van het aantal uren, (2) een beroep doet op het rechtsvermoeden, (3) zich beschikbaar stelt voor het verrichten van werkzaamheden tijdens die uren (24+; het aantal graag goed uitrekenen en specifiek benoemen) en (4) aanspraak maakt op het bij die uren horende salaris (ongeacht of u alle uren daadwerkelijk wordt opgeroepen of niet). Hoewel een dergelijk persoonlijk gesprek vaak niet makkelijk is, heeft dit over het algemeen een positieve invloed op de onderlinge relatie tussen uw werkgever en u. Wanneer een persoonlijk gesprek niet tot het gewenste resultaat leidt, wordt het overgaan tot het sturen van brieven (met ongeveer dezelfde strekking) onvermijdelijk (ook met het oog op de (latere) bewijsvoering voor een eventueel te voeren procedure).

Als u nadere vragen hebt of er niet uitkomt met uw werkgever, bespreek ik graag met u wat ik voor u kan betekenen.

Beoordeel dit antwoord:

Met BW 610b rechtsvermoeden arbeidsomvang kunt u naar een vast contract voor 24.
De rechter rekent vaak met de redenen..
Als u wilt kan ik het voor u claimen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag