Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Deel betaling glasbewassing volgens splitsingsakte?

VvE: appartement. Glasbewassing buitenramen valt niet onder de splitsingsakte, kan er tot een andere verdeling worden besloten?

Het is belangrijk om te begrijpen dat de splitsingsakte een fundamenteel document is in het beheer van een Vereniging van Eigenaars (VvE). In deze akte zijn de rechten en plichten van de eigenaars vastgelegd, evenals de verdeling van de kosten voor gemeenschappelijke zaken. Normaliter zal de wijze van verdeling van deze kosten zijn zoals beschreven in de splitsingsakte.

Onderhouds- of schoonmaakwerkzaamheden aan de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals de buitenramen, vallen over het algemeen onder de verantwoordelijkheid van de VvE. In de splitsingsakte kan het zo zijn dat hier specifieke afspraken over gemaakt zijn.

Het is wel mogelijk om tot een andere verdeling te komen, maar dit zal vaak een wijziging van de splitsingsakte vereisen. Houd er rekening mee dat voor een dergelijke wijziging vaak een unaniem besluit van alle eigenaars in de VvE nodig is, tenzij in de splitsingsakte zelf anders is bepaald. Dit kan een complex en langdurig proces zijn.

Daarom zou het wellicht een meer pragmatische oplossing zijn om, indien de meerderheid van de VvE-leden het erover eens is, deze kosten binnen de VvE anders te verdelen zonder de splitsingsakte te wijzigen. Zo kunnen de leden wellicht onderling afspreken dat de kosten op een andere manier worden gedeeld. Let wel, juridisch gezien is een dergelijke afspraak mogelijk minder sterk.

Het is altijd verstandig om een gespecialiseerde jurist te raadplegen in dit soort specifieke situaties voor een gepersonaliseerd advies.
-------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag