Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


De vraag is naar aanleiding van onderstaand verhaal.
Gedurende 10 jaar wordt er een tuin verhuurd door persoon A aan gezin B, persoon A en gezin B zijn direct aangrenzende buren. De tuin is bij beide huizen niet direct aangrenzend, maar ligt aan de overkant van de straat direct achter het huis van gezin B.
De tuin is gedurende de 10 jaar ingericht en onderhouden door gezin B. Beide personen wonen in koopwoningen.

De huur is gesloten doormiddel van een mondelinge overeenkomst. De huur wordt de laatste jaren via de bank betaald met de vermelding erbij dat het gaat om de te huren tuin. (maandelijks)

Persoon A (de verhuurder) heeft echter laten weten dat zij haar huis verkoopt inclusief tuin, zij stelt dat zij de tuin niet apart wilt verkopen vanwege de waardevermindering van haar huis. Daarnaast zegt zij dat gezin B met de nieuwe bewoners als het huis verkocht is moeten bespreken of deze de tuin eventueel willen verhuren.

Is er iets wat gezin B kan doen om de tuin te houden of is dit een verloren zaak.

Er moet wel worden opgezegd en een redelijke termijn in acht genomen. Bescherming is nihil. Helaas!

Beoordeel dit antwoord:

Helaas is hier weinig aan te doen. Twee weken is al een redelijke termijn voor ontruiming en opzegging van de overeenkomst.

Beoordeel dit antwoord:

Er moet worden opgezegd met een redelijke termijn van tenminste een maand (art. 7:228 lid 2 BW), twee weken is dus in tegenstelling wat hierboven staat beslist onredelijk.

Gezien de lange looptijd van de overeenkomst zou u in kunnen zetten op een opzegtermijn van drie maanden, dan kunt u deze zomer nog van de tuin profiteren. Ik begrijp dat dit een schrale troost zou zijn, maar het lijkt me het maximaal haalbare.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag