Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


De moeder van mijn schoonvader is vorig jaar overleden. Door onmin in de familie is mijn schoonvader hier pas na de begrafenis van in kennis gesteld. Mijn schoonvader heeft nooit iets gehoord over de nalatenschap. Vorige week echter kreeg hij een brief van een deurwaarderskantoor met een rekening waarin hij als erfgerechtigde was aangemerkt. Mijn vraag is daarom of de familie van mijn schoonvader in gebreke is gebleven en hem niet is toegekomen waar hij recht op heeft/had? Welke vervolgstappen moeten wij ondernemen?

Geachte vraagsteller,

Het is van belang te weten of er een uiterste wilsbeschikking is opgemaakt door de erflater. Uw schoonvader is als naaste bloedverwant gerechtigd deze uiterste wilsbeschikking in te zien, althans in ieder geval een uittreksel van de voor hem van belang zijnde bepalingen.

Gezien de onmin in de familie raad ik U aan naar een notaris bij U in de buurt te gaan. Deze notaris kan de uiterste wilsbeschikking opvragen en alsdan bezien waar uw schoonvader recht op heeft.

met vriendelijke groet,
mr. J. Wassink

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Als eerste hartelijk dank voor uw reactie. Ons is niks bekend van een testament. Ook niet welke notaris het een en ander geregeld heeft. Ik veronderstel dat indien er een testament is geweest waarin mijn schoonvader niet als erfgerechtigde is vernoemd hij ook geen aanslag had ontvangen van de deurwaarder. Wij hebben reeds contact gehad met enkele notarissen maar die geven ons verschillende adviezen. De een zegt verwerp de erfenis. De ander raad ons dat juist weer af omdat dan de claim doorgaat naar de kinderen (ons) en dan door naar de kleinkinderen. (onze kinderen en die van mijn schoonzus). Geen notaris heeft ons gezegd dat hij dat testament kan opvragen. Ik zal dit met mijn schoonouders opnemen. Nogmaals hartelijk dank.


Beste vraagsteller,
Volgens mij is er direct bloedverwantschap en staat uw schoonvader in eerste lijn om de erfenis van zijn moeder te ontvangen. De verdeling van de erfboedel is niet beneficiair aanvaard door de andere kinderen want dan geldt deze aanvaarding voor alle kinderen. Alsnog verwerpen heeft toch gevolg dat ook de kinderen van uw schoonvader dit moeten doen.(plaatsvervulling) Uiteindelijk zullen deze kinderen voor hun minderjarige kinderen de erfenis moeten verwerpen bij de kantonrechter. Als er een testament is kunt u die opvragen bij het Centraal Testamentenregister. Maar volgens mij is dat voor uw vraag minder relevant omdat uw schoonvader -indien onterft -toch altijd nog recht heeft op een legitieme portie.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vraagsteller,

Uw schoonvader moet eerst weten of hij erfgenaam is of niet. Het kan namelijk zijn dat de erflater uw schoonvader onterfd heeft. Elke notaris kan dit nagaan. Hij heeft dan ook geen recht op inzage van het gehele testament, maar alleen op een uittreksel waaruit blijkt dat hij onterfd is. Bij onterven heeft hij enkel nog recht op de legitieme portie.

De adviezen van de notarissen bevreemden mij, omdat zij kennelijk niet eens weten of uw schoonvader erfgenaam is. Uitspraken doen omtrent aanvaarden of verwerpen van nalatenschappen is dan ook zeer prematuur.

Uw schoonvader moet eerst zijn uitgangspositie kunnen bepalen, alvorens andere stappen genomen kunnen worden.

met vriendelijke groet,
mr. J. Wassink

Beoordeel dit antwoord:

Opgemerkt kan ook nog worden dat -indien een testament voor 2003 is gemaakt- het overgangsrecht geldt en de legitieme portie aanzienlijk hoger kan uitvallen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag