Wonen, Buren
Particulier
Ik woon inmiddels exact 10 jaar in dit huis en heb geen extra grond in gebruik genomen en/of de erfgrens gewijzigd. Ik ben niet op de hoogte van het feit dat een deel van mijn perceel gemeentegrond zou zijn. In de notariële akte destijds is hier niets over vermeld, ook heeft de verkopende partij mij hier niet over geïnformeerd.
Saillant detail in deze kwestie is dat ik mijn huis onlangs heb verkocht. Uiteraard gaan de kopers ervan uit dat zij straks eigenaar zijn van het perceel zoals dat nu ook door mij in gebruik is. Over 3 weken is de overdracht. Niet valt te verwachten dat de kwestie dan is opgelost.
Ik doe mijn uiterste best om de kopers van het huis te informeren en betrekken in dit proces. Hoewel ik mijn best doe een en ander te regelen voor datum overdracht, meen ik dat ik geen eigenaarschap over het probleem heb na datum overdracht. En dat de eventueel voortvloeiende kosten feitelijk gezien daarom niet voor mijn rekening zijn. Is dit correct?
Inmiddels ben ik met de gemeente een correspondentie gestart waarin ik mij beroep op bevrijdende dan wel verkrijgende verjaring. Ik heb twee getuigenverklaringen van een oud-bewoner en van een buurman. Zij verklaren dat de erfgrens sinds minimaal 20 jaar loopt zoals deze ook nu loopt. Ik heb een foto uit de jaren 70 van een deel van het perceel bijgevoegd welke dit bevestigd. De gemeente gaat hier niet mee akkoord. Wij beramen ons nu op een reactie.
Met de kopers van ons huis spelen we open kaart. Zij zijn op de hoogte van de kwestie. Wij proberen een en ander op te lossen voor de datum van overdracht. Omdat we een en ander heel vervelend vinden hebben we voorgesteld om in geval van kosten, de helft te betalen met een maximum van 2000 euro. De kopers gaan hier niet mee akkoord. Zij menen dat wij de volle mep moeten betalen (naar schatting een bedrag van 4500 a 5000 euro).
Graag hoor ik van u wiens probleem dit nu is na datum overdracht. Ook hoor ik graag uw aanvullende suggesties voor verweer naar de gemeente.
Alvast reuze bedankt!!!
Probleem is dan tussen koper en de gemeente als u deze kwestie schriftelijk maakt als een aanwezig juridisch feit in de akte, maar u zou in overleg met koper het feit van verjaring kunnen inschrijven bij de notaris, de gemeen zal dan verweer moeten voeren als zij het er niet mee eens is. Doorgaans gaat de verjaringskwestie niet over dat u en uw voorgangers gebruik hebben gemaakt van de grond, maar om het juridische begrip van inbezitneming . Daar staan wat eisen tegenover, Ook moet er in het verleden geen akkoord zijn geweest tussen de eigenaar en de gebruiker dat er sprake was van gebruik in plaats van bezit. Dan verspringt de kwade trouw naar de goede en is er een aanwijsbare overeenkomst. Komt het tot een procedure dan is het dus iets complexer dan u voorstelt, maar het kan ook bluf van de gemeente zijn. Heeft zij goede tegenargumenten, dat er geen sprake is of was van bezit en inbezitneming?
In aanvulling op het antwoord van mevrouw Ferwerda: een door de notaris opgestelde verklaring van verjaring wordt niet verwerkt door het kadaster indien een verklaring dat de gemeente instemt met de verjaring ontbreekt. Het verweer van de gemeente bestaat dus slechts uit het niet instemmen met de verjaring. Indien de gemeente niet instemt dient degene die zich op de verjaring beroept een procedure tegen de gemeente op te starten.
Overigens zijn notarissen zeer terughoudend met het opstellen van verklaringen van verjaring indien degene ten laste van wie de verjaring werkt weigert om een verklaring als hiervoor bedoeld af te geven.