Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


De geluidsbelasting op mijn buitengevel is 50.1 dB (incl 5 dB aftrek). Door een bestemmingsplanwijziging komt daar 1.4 dB bij. Voor de binnenwaarde mag de 5 dB aftrek niet gehanteerd worden. Er van uitgaande dat de gevel een isolatie geeft van 20 dB, dan is er in de woning 36.5 dB (35 dB is toegestaan).
Vraag 1: moet de gemeente geluidsisolatie aanbrengen?
Vraag 2: hoe zit het met woningen die nu al 59 dB hebben (excl 5dB aftrek)?

Is de bestemmingsplanwijziging al onherroepelijk? Zo niet, dan kunt u het beste in beroep gaan tegen het bestemmingsplan, omdat door overschrijding van de geluidswaarden niet wordt voldaan aan het vereiste van een 'goede ruimtelijke ordening'.

De gemeente is niet zonder meer verplicht een geluidsknelpunt op te lossen, daarvoor is meer nodig dan alleen de constatering dat een bepaald geluidsniveau op de gevel dan wel een bepaalde binnenwaarde niet (meer) wordt gehaald.

Het ligt meer voor de hand om, als de geluidsbelasting door een bedrijf wordt veroorzaakt, met de exploitant van dat bedrijf afspraken te maken over vergoeding van isolatiemaatregelen. Als de geluidsbelasting door een weg wordt veroorzaakt, zou de gemeente het aanspreekpunt zijn. Feit is dat overschrijding van de in de wetgeving neergelegde regels inzake geluidsbelasting, een onrechtmatige daad heeft. De veroorzaker daarvan dient in principe de kosten van isolatie te betalen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag