Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


De executeur kan zelf bepalen wanneer hij het testament ten uitvoer brengt, hoe kunnen wij dit versnellen?

Geachte Lezer,


Mijn zus overleden.

Wij hebben als familie (alleen nog levende broer en zus) bij de notaris geïnformeerd naar de inhoud van haar testament. Door de wet op de privacy, kregen wij niet de informatie die wij wilden hebben en konden we zaken betreffende de nasleep niet overdragen.



Wat willen wij?

Wij als familie willen de erfenis weigeren, aangezien mijn zus schulden heeft gemaakt en de zaken aan de executeur testamentair overdragen en afsluiten.



Wat weten we?

1 Er is een executeur testamentair, maar in verband met de privacy weten we niet wie dat is.

2 Omdat de notaris geen verdere informatie geeft, maar ons wel meedeelt dat de executeur zelf kan bepalen of hij/zij deze rol aanvaardt en wanneer hij/zij het testament ten uitvoer brengt, zitten wij als familie in een patstelling.



De vragen aan U, Rechtswinkel;



1 Wat kunnen wij doen om deze patstelling te doorbreken, aangezien deze situatie in lengte van dagen kan voortduren en wij de nasleep van het overlijden van mijn zus niet kunnen afsluiten?



2. Mocht uw antwoord op vraag 1 gewoon afwachten zijn, hoe kunnen we voorkomen dat schuldeisers na 3 maanden bij de familie , komen reclameren ?



3. Is er nu geen enkele wet en/of toezichthouder die deze procedure bewaakt, zodat het allemaal niet te lang duurt, en de maatschappij extra geld verliest ? (door b.v. het doorlopen van de huur van het huis, wat door de overledene nu niet bewoont wordt !)



Bij voorbaat dank voor uw antwoorden.



Met vriendelijke groet

Geachte heer, mevrouw,

De notaris dient na te gaan wie de erfgenamen zijn. Vervolgens zal de notaris de erfgenamen benaderen met de vraag of deze de erfenis al dan niet wensen te aanvaarden. Een bij testament benoemde executeur zal ook gevraagd worden of hij zijn benoeming aanvaard. De notaris heeft een actieve taak om belanghebbenden te informeren.

De notaris dient na te gaan wie de erfgenamen zijn. Vervolgens zal de notaris de erfgenamen benaderen met de vraag of deze de erfenis al dan niet wensen te aanvaarden. Een bij testament benoemde executeur zal ook gevraagd worden of hij zijn benoeming aanvaard. De notaris heeft een actieve taak om belanghebbenden te informeren.

Een notaris dient zijn ambt in onafhankelijkheid uit te oefenen en de belangen van alle bij de rechtshandeling betrokken partijen op onpartijdige wijze en met de grootst mogelijke zorgvuldigheid dient te behartigen. De notaris heef in het kader van de op hem rustende zorgplicht een informatieplicht.

Ik adviseer u om aan de notaris (dat kan ook een andere notaris zijn) te vragen om een verklaring van erfrecht. Hiervoor zijn wel kosten verschuldigd. De notaris die een verklaring van erfrecht afgeeft, dient de door hem vastgestelde erfgenaam aan te schrijven en te informeren. Dit teneinde de erfgenaam te informeren over diens rechtspositie en daarmee ook over de positie van andere belanghebbenden zoals een onterfd kind of een legataris, waarbij met name gedacht kan worden aan de (wils)rechten die kunnen worden ingeroepen of relevante termijnen.

U kunt de erfenis aanvaarden, verwerpen of beneficiair aanvaarden.

In Nederland is beneficiaire aanvaarding of aanvaarding onder voorrecht van boedelbeschrijving van een erfenis, aanvaarding met aansprakelijkheid voor schulden slechts voor zover er in de erfenis baten zijn.
U hoeft de schulden van de overledene niet van uw eigen geld te betalen als u de erfenis beneficiair aanvaardt.

U kunt beneficiair aanvaarden door uw verklaring in te laten schrijven in het boedelregister bij de rechtbank die hoort bij de laatste woonplaats van de overledene. U moet hiervoor wel kosten betalen. Zijn er meerdere erfgenamen? Dan kunt u tegelijk de verklaring laten inschrijven. U betaalt dan slechts éénmaal deze kosten.

Desgewenst behartig ik graag uw belangen en die van de overige erfgenamen.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.


Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag