Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


de eigenaren van twee aangrenzende woningen zijn mondeling overeen gekomen dat zij de kadasterlijn aangepast hebben zodat zij beiden een beter wooncomform hebben, tevens komen zij overeen dat zodra de woning (nummer 12) verkocht wordt de kadasterlijn officieel wordt ingediend bij het kadaster en wordt aangepast en dat de kosten (kadaster, notaris) door beide eigenaren worden gedeeld.
hiervoor zou ik graag een overeenkomst willen ontvangen welke of wij beiden kunnen ondertekenen.
Alvast bedankt

Dat gaat maar half op deze manier. Het Kadaster registreert eigendomsgrenzen. Die grenzen worden (opnieuw) vastgesteld bij eigendomsoverdracht. En de overdracht van grond (een onroerende zaak) gaat via een akte bij de notaris.

U kunt dus wel van te voren afspreken dat u de grenzen wilt aanpassen, maar dat wordt pas officieel als u daarvoor bij de notaris zit. Dat kunt u nu al doen (om alleen dit voornemen te realiseren) of pas als een van de betrokken percelen wordt verkocht (dan regelt u dus in één keer twee zaken: verkoop en aanpassing grenzen).

De afspraken over de aanpassing van de kadasterlijnen kunt u nu (al) vastleggen in een overeenkomst. Die kunt u samen maken, door gezamenlijk de afspraken op papier te zetten en allebei uw handtekening er onder te zetten. Als basis kan dan een model koopcontact worden gebruit, al moet deze wel worden aangepast. daarna moet u dus ook naar de notaris.

Beoordeel dit antwoord:

De afspraken vastleggen is belangrijk inderdaad, dat kan met een tamelijk eenvoudige overeenkomst. Het opstellen daarvan zal niet meer dan 3,5 uur kosten voor iemand die regelmatig contracten maakt.

De uiteindelijke aanpassing van de eigendomsgrenzen vindt inderdaad pas plaats als de "ruil" via een notariële akte heeft plaatsgevonden. De aanpassing bij het kadaster is vervolgens slechts een registratie van de aangepaste feiten. Soms wordt een perceel eerst kadastraal gesplitst om vervolgens het afgesplitste deel over te dragen. Dat lijkt me hier niet nodig, maar dat is een praktische kwestie die notarissen zeer gemakkelijk tackelen in de uitvoering van hun huiswerk.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In de eerste plaats dank voor U antwoord, ik kan hiermee denk ik wel verder zonder nu al direct kosten te moeten gaan maken, het gaat namelijk maar over 2,5 m2 grond, wat er voor in de tuin bij komt en er achter in de tuin weer af gaat, zoals U weet neemt dat als je alles officieel wil doen veel kosten met zich mee.


Inderdaad kunnen het dure meters worden als een notaris & kadaster & advocaat aan het werk moeten om e.e.a. te formaliseren. Als u die kosten wilt vermijden raad ik aan in ieder geval wel op papier te zetten dat u deze meters ruilt en goed te beschrijven om welke meters het gaat, met daarbij een foto of tekening om e.e.a. duidelijk te maken. Dit dan voorzien van: Plaats, datum, handtekeningen en voorletters en achternaam van degenen die ondertekenen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag