Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


de aannemer heeft onze uitbouw 12 cm over de erfgrens gebouwd van de buren. de grondkosten zijn 31 euro, wij zijn bereid de kadasterkosten en notaris kosten te betalen. maar zij willen ook nog 1500 euro schadekosten hebben. wij vinden dit bedrag niet redelijk.
Zijn wij verplicht deze kosten te betalen en hoe bereken je deze kosten?

Als ik het goed begrijp koopt u een strook grond van de buren, of wordt hierop mogelijk een recht van opstal gevestigd. Het is aan partijen om daar een koopprijs voor vast te stellen. Als er onderling geen overeenstemming wordt bereikt, dan kan de afspraak gemaakt worden een bindende taxatie op te laten stellen, eventueel door 3 taxateurs waarbij iedere partij één taxateur benoemd en de beide benoemde taxateurs tezamen de derde taxateur aanwijzen. Het lijkt mij echter dat voor dit geval de kosten van een dergelijke prijsbepaling te hoog zullen zijn in verhouding tot het door de buren gevraagde bedrag.
De buren krijgen overigens naast het feit dat zij een strookje grond kwijt raken nog te maken met administratiekosten welke door hun hypotheekbank in rekening worden gebracht en kosten van gedeeltelijke doorhaling van de hypotheek, bij elkaar kan dit ook wel 500 euro zijn. Omdat er gesproken wordt over een schadevergoeding ga ik er van uit dat deze kosten in de 1500 euro zitten. Of het resterende bedrag een redelijke vergoeding is voor het feit dat zij de strook grond niet meer kunnen gebruiken en de waardevermindering van hun perceel kan ik niet beoordelen.
Indien u geen overeenstemming bereikt over de hoogte van het bedrag bestaat de kans dat de buurman via de rechter eist dat de muur wordt verplaatst. Waarschijnlijk zal deze eis niet worden toegewezen maar zal de rechter wel een vergoeding vast stellen, mogelijk ook met aanwijzing van een of meer taxateurs, naar alle waarschijnlijkheid bent u in een dergelijk geval alles bij elkaar duurder uit. Niets regelen is ook geen optie omdat het probleem bij verkoop van uw woning of bij verkoop van de woning van de buren weer naar voren zal komen en de betreffende koper ongetwijfeld zal eisen dat de erfgrens aangepast wordt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag