Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Dak lekkage nieuwe bewoner, verborgen gebrek

Ik ben nieuwe bewoner van een woning sinds 27/7/2023. Tussendoor het accepteren van mijn bod en sleutel overdracht had vorige bewoner toegegeven dat er dak lekkage ontstond. Zij zouden het repareren, en dat was inderdaad gedaan (ik heb factuur er van), maar het reparatie was niet goed gedaan. In October na de 2 heftige stormen, begon het dak weer maar in meerdere plekken. Mijn dakdekker heeft een rapport gemaakt van alle reparaties die moeten gedaan worden. Het meest dringende en hoofd punt is/was het rookafvoer (niet haard) schoorsteen, die gedeeld is met de buren. Het water blijft hangen en kan niet goed aflopen langs het dakkapel, die dus nu ook lekt. XYZ dakkapel kan pas langs komen mid Januari na aantal keren contact op te nemen, afspraak te plannen. Dakkapel is bijna nieuw en nog onder garantie, dus 3e partij werk er aan stopt de garantie. Ik heb een keuring meester laten komen (en voor betaald) voor het sleutel overdracht met makelaar erbij. Hij ging met telescopisch spiegel het dak omhoog vanuit het raam en binnen 1 min keurde het goed (staat in zijn rapport). Mijn verzekering doet er niks aan, ook niet het nieuw schade binnen (schimmel, verrot hout/gipslaten/verf/trap) vanwege dat het een bouw constructie fout is. De vorige bewoner is er op de hoogte van en vindt het vreselijk, maar zien de bedrag voor hun reparatie willen ze niet al te veel uitgegeven aan hun oud huis. Dit is niet bevestigd, maar mijn gevoel. Er zijn duidelijk meer details, foto’s, films, documenten, maar dit is om jullie hulp en advies te vragen. Ik ben alleenstaand moeder en woon hier net. Heel heftig allemaal. Alvast bedankt voor uw aandacht.

Het is zeer spijtig te horen dat je in deze onaangename situatie verkeert. Bij de aankoop van een huis kunnen gebreken aanwezig zijn, die bij koopovereenkomsten onder de noemer 'verborgen gebreken' vallen. Deze term betekent dat de koper ten tijde van de koop niet op de hoogte was van het gebrek en ook niet hoefde te zijn.

Als het dak daadwerkelijk voor de sleuteloverdracht gerepareerd is, zoals overeengekomen, maar dit niet adequaat is gedaan, kan het als een verborgen gebrek worden gezien. Dit is zeker het geval wanneer de verkoper wist van dit gebrek maar dit niet heeft gemeld. Daarbij is het wel van belang dat het gebrek niet met normaal onderzoek, zoals een bouwtechnische keuring, te vinden was.

Het kan raadzaam zijn om juridische bijstand te zoeken om te onderzoeken wat de mogelijkheden van verhaal zijn tegen de verkoper of eventueel de makelaar of bouwkundige die de keuring heeft uitgevoerd. Afhankelijk van de omstandigheden is het mogelijk om een vordering tot herstel of schadevergoeding in te dienen.

Daarnaast raad ik je aan om de situatie met het dakkapel te bespreken met de partij die de garantie verstrekt. Het kan zinvol zijn om de precieze voorwaarden van de garantie na te gaan.

Let wel, dit is slechts een indicatie op basis van algemene principes van het Nederlands recht. De exacte mogelijkheden kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval. Het verdient de aanbeveling om een advocaat of jurist in te schakelen om je verder te begeleiden in deze situatie.

Als alleenstaande moeder, heb je wellicht recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit wordt bepaald aan de hand van je inkomen. Meer informatie hierover is te vinden via de Raad voor Rechtsbijstand."
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag