Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Dagvaarden ingebrekestelling boekhouder?

Ik ben ZZP-er en al jaren klant bij een boekhouder die mijn gehele administratie regelt. Nu is hij er begin vorig jaar mee gestopt en heeft hij zonder mijn toestemming mijn boekhouding (in Exact) overgedragen aan een andere boekhouder van een ander bedrijf.
Met deze nieuwe boekhouder kan ik echter geen contact krijgen. Heel af en toe beantwoordt hij een mailtje, maar hij komt zijn afspraken nooit na. Heb hem al in gebreke gesteld en verzocht om de boekhouding aan een andere boekhouder over te dragen, maar dat gebeurt niet.

Concreet zit ik met 2 problemen:

1: Ik heb geen enkele toegang meer tot mijn administratie over de afgelopen 8 à 9 jaar
2: Uiterlijk 1 mei dit jaar moet de aangifte inkomstenbelasting 2021 zijn ingediend. Hoewel ik in 2021 mijn oude boekhouder nog heb betaald voor de verwerking van mijn administratie incl. het indienen van deze aangifte, heeft de 'overname'/overdracht plaatsgevonden voordat de aangifte normaalgesproken zou worden ingediend. Dus is dit nog niet gebeurd. De nieuwe boekhouder heeft beloofd dit te zullen doen, maar dat gebeurt maar niet.

Ik heb hem al in gebreke gesteld etc., zonder resultaat. Ik denk er dan ook aan om hem te dagvaarden. Maar hoe? I.v.m. de haast (1 mei deadline) wellicht een speciale procedure mogelijk?

Daarnaast vraag ik mij af of ik de nieuwe boekhouder of juist de oude boekhouder moet dagvaarden. De oude heeft zonder mijn toestemming (zelfs zonder mijn medeweten vooraf) mijn boekhouding aan een ander overgedragen, wat hem natuurlijk aan te rekenen valt. Echter, hij heeft dit nu eenmaal gedaan en heeft daardoor dus zelf ook geen toegang meer tot mijn administratie, en hij kan mij dan ook onmogelijk helpen. Van de nieuwe boekhouder heb ik de belofte om de aangifte in te dienen en hij heeft als enige toegang tot mijn administratie. Maar ik heb behalve die belofte nooit een overeenkomst met hem gehad.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag