Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Dag,

Ik werk als verzorgende in de thuiszorg en heb een vast contract van 32 uur per week. Ik krijg 32 uur per maand uitbetaald. De laatste maanden is er geen 32 uur werk meer voor mij en draai ik min-uren. De verantwoordelijkheid om uit de min-uren te komen wordt bij de medewerker gelegd. Bv op je vrije dag of in je vrije weekend werken indien er werk is. Mag men dit van je verwachten? En mag men op een gegeven moment loon inhouden of vak.uren aftrekken als m'n min-uren oplopen of is dit de verantwoording van de organisatie?

U geeft al aan dat er te weinig werk is, waardoor werkgever u voor minder uur inroostert. Dat is voor rekening en risico van werkgever. U heeft immers een contract met een omvang van 32 uur en heeft elke week recht op 32 uur salaris. De systematiek van de plus en minuren is meestal in de Cao en/of beleidsregels neergelegd (bijvoorbeeld een +10 en - 5 regeling), waardoor er iets flexibeler ingeroosterd kan worden. U moet derhalve bereid zijn om ook de minuren op een later tijdstip weer \'in te halen\'. Lukt dat niet (omdat de werkgever u niet wil inroosteren) dan kunt u niet \'gemind\' worden en er kunnen zonder uw toestemming geen vakantie uren voor worden ingezet.

Roept uw werkgever u echter steeds op om plusuren te werken, maar komt het u niet goed uit, dan zal dat uiteindelijk wel consequenties hebben voor uw vakantie uren.

Laat u de regels goed uitleggen en kijk alvast naar cao en zoekt u nog eens een en ander op op het internet.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag