Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Dag, ik heb een tijdje geleden een oudere man onbewust aangereden. Ik reed in een auto het dorp uit, een voorrangsweg op. Het regende hard. Ik heb me verder aan de snelheid gehouden, maar heb waarschijnlijk door de regen te (elektrische)fietsende man onbewust over het hoofd gezien. De man is voor de zekerheid naar het ziekenhuis gegaan en bleek een kneuzing te hebben. De politie was er ook bij en heeft alles genoteerd.
Nou krijg ik enkele maanden later een brief in huis van het centraal justitie incasso bureau.zij hebben me een boete van 340 euro opgelegd voor het feit dat ik geen voorrang heb verleend. (Volgens deze wet: reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, art 62 jo bord B6)

Nou is mijn vraag of ik hierin in verzet kan gaan? Het weer was tenslotte slecht, heb het onbewust gedaan en hield me aan de snelheid. Ik heb zelfs even gekeken of er niets aan kwam, maar doordat de man snel fietste op een elektrische fiets heb ik hier niet op geanticipeerd en heb hem over het hoofd gezien. Ook de man gaf zelf aan dat het een ongeluk was en ik er.niets aan kon doen.

Alvast bedankt voor de reacties,
Een jongen van 21 jaar

Ja u kunt bezwaar maken. Op de brief die u van het CJB gekregen heeft staat aangegeven hoe u bezwaar kunt maken. Of het veel zin heeft is overigens de vraag. Ik begrijp dat u niet bewust de fietser heeft aangereden maar vaststaat dat u inderdaad geen voorrang heeft verleend aan een fietser op een voorrangsweg. Zeker nu fietser steeds meer beschermd worden tegen aanrijdingen met auto's is de kans niet heel groot dat u deze zaak wint.

Beoordeel dit antwoord:

Je kunt altijd bezwaar indienen maar de kans van slagen lijkt mij zeer gering. Shit happens om het maar populair te zeggen. Voor een overtreding is het niet noodzakelijk dat wordt aangetoond dat jij bewust/expres de fout hebt begaan. Je zult al snel voor de voeten krijgen dat je kennelijk nog langzamer had moeten rijden vanwege het slechte weer. Of als je helemaal niets meer zag door de regen de auto aan de kant had moeten zetten.
Het was een ongeluk en met deze boete is de kous ook wel weer af als ik het zo lees.

Beoordeel dit antwoord:

De norm waaraan het gedrag van een automobilist wordt gemeten zijn de artikelen 5 en 6 Wegenverkeerswet. Het is een automobilist verboden zich zo te gedragen dat:
art. 5 gevaar of hinder wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt
art. 6 een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt met als consequentie (lijstje mogelijke gevolgen, waaronder:)lichamelijk letsel waardoor tijdelijk ziekte of verhindering van normale bezigheden ontstaat.

U wordt denk ik het eerste verweten. Gezien het feit dat gevaar en hinder met het ongeluk vast staan, zou u aannemelijk moeten maken dat dit niet aan uw gedrag te wijten was. Heel moeilijk.

Op het aanschrijven van de CJIB staat ook aangegeven welke stappen u kunt zetten als u niet akkoord gaat en uw "five minutes in court" wenst.
Zelf zou ik waarschijnlijk betalen en het er bij laten.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag