Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Correcte berekening verhoging WML/CAO?

In het principeakkoord van de tankstation en wasbedrijven cao staat dat op 1 januari 2024 de feitelijke salarissen en de salaristabellen structureel verhoogd worden met € 185 bruto per maand.

Op 31 december 2023 is het loon van een werknemer €2.079 bruto per maand, wat op 1 januari onder het wettelijk minimumloon van €2.202 (minimumloon 2024 volgens voorbeeld in principeakkoord) bruto per maand zal liggen, echter is dat wel op 1 januari 2024 dan het feitelijke salaris?
Volgens de nieuwe cao-schaal in dat akkoord zou het salaris in haar schaal naar €2.264 verhoogd worden, daar is verder niets mis mee en dus prima voor werknemers die op of na 1 januari in dienst komen.

Nu is de vraag wat correct is in dit geval.
Per 1 januari 2024 is het oude feitelijke loon €2.079. Als werkgever hierover de €185 cao verhoging zou geven, komen we uit op €2.264 euro per maand.
Dit zou naar mijn mening niet juist zijn aangezien het feitelijke salaris van €2.079 op 1 januari 2024 onder het geldende wettelijk minimumloon valt.

Volgens mij is het zo dat de arbeidswetgeving stelt dat het feitelijke loon van een werknemer altijd minimaal gelijk moet zijn aan het wettelijk minimumloon. En de werkgever dus geen cao-verhoging kan toepassen op een loon dat niet voldoet aan het wettelijk minimumloon. Het wettelijk minimumloon is een dwingende regel die voorrang heeft op andere bepalingen, inclusief die in een cao.
Klopt het dan dat werkgever het loon eerst moet verhogen omdat het nooit minder mag zijn dan het wettelijk minimum, zodat het loon op 1 januari 2024 als eerst €2.202 bruto per maand moet bedragen, het wettelijk minimum loon dus, en daarna de cao-verhoging van €185 moet toepassen omdat in dit geval de wet voor de cao komt? Hierdoor zou het loon vanaf 1 januari 2024 €2.387 bruto per maand moeten bedragen.

Wat is nu juist in dit geval? €2.264, conform de nieuwe cao schaal, of volgens mijn berekening €2.387? (Feitelijk salaris + WML-correctie + cao-verhoging = €2.387 bruto per maand.)

In Nederland is het inderdaad de regel dat het wettelijk minimumloon (WML) altijd het onderste regulerende mechanisme is voor de beloningen van werknemers. Dus als een loon, inclusief de conventionele loonsverhoging, onder het minimumloon ligt, dan zou inderdaad eerst het loon moeten worden aangepast om aan het minimumloon te voldoen.

In uw standaard zou dit betekenen dat het huidige salaris van €2.079 bruto per maand eerst zou moeten worden bijgesteld naar het wettelijk minimumloon van €2.202 per januari 2024. De conventionele salarisverhoging van €185 zou dan toegepast worden op dit bijgestelde loon, resulterend in een uiteindelijk loon van €2.387 per maand.

Om uw specifieke situatie en arbeidsvoorwaarden volledig te begrijpen en te verifiëren, zou het verstandig zijn om dit nogmaals te controleren bij een jurist of een advocaat, die u een advies op maat kan geven. Voorafgaand aan dit overleg zou het handig zijn om de specifieke tekst van de CAO en het principeakkoord bij de hand te hebben. Maar vanuit een algemeen juridisch perspectief lijkt uw interpretatie en berekening correct."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag