Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Controle verrekening jaarafrekening energie en gas?

Maandag 11-12-2023 ontving ik mijn jaarafrekening energie en gas, hierbij werd vermeld dat ik ongeveer 950,- euro moet bijbetalen. Na het opvragen van de jaarnota van de energieleverancier zag ik dat het contract is afgesloten op een winkelpand onder ons. Wij hebben wel een eigen (tussen)meter waardoor ons eigen verbruik inzichtelijk is, maar het contract is gedeeld. Hierdoor hebben wij niet volledig gebruik kunnen maken van het prijsplafond, terwijl ons verbruik wel onder het verbruiksplafond is gebleven. Tevens kunnen wij geen aanspraak maken op de tegemoetkoming voor blokverwarming omdat het feitelijk gezien om 1 aansluiting gaat. De makelaar geeft aan dat de jaarrekening juist is doorgerekend en besteedt hier verder geen aandacht aan. Is het rechtsgeldig dat, doordat de pandeigenaar het contract op 1 adres heeft afgesloten en niet heeft opgesplitst, ik niet volledig aanspraak kan maken op het prijsplafond, welke per huishouden zou moeten gelden?

Het lijkt erop dat je in een complexe situatie verkeert en juridisch advies zou hier nuttig zijn. Nederlandse recht biedt consumenten bescherming op verschillende gebieden, inclusief energiecontracten.

Als de situatie is zoals je hebt beschreven, kan het zijn dat er sprake is van onrechtmatig handelen door de pandeigenaar. De pandeigenaar of de energieleverancier kan mogelijk in strijd handelen met de relevante wet- en regelgeving als zij nalaat de energiekosten op een billijke manier te verdelen.

Op basis van de Wet op Onrechtmatige daad (artikel 6:162 BW) kan het mogelijk zijn om de pandeigenaar of energieleverancier aansprakelijk te stellen voor de extra kosten die je hebt moeten maken. Verder kan je mogelijk ook aanspraak maken op compensatie of een correctie van je energierekening op basis van de algemene voorwaarden van het energiecontract, de Wet Oneerlijke Handelspraktijken of de Algemene wet Bestuursrecht.

Zeker in complexe situaties is het echter verstandig om deze kwesties aan te kaarten bij een jurist of advocaat. Een jurist kan nauwkeurig beoordelen hoe de wet van toepassing is op jouw situatie en kan je bijstaan in een mogelijke procedure.

Dit advies geldt als globale oriƫntatie en ik raad je ten sterkste aan om een jurist of advocaat te raadplegen voor een gedetailleerde analyse. Vergeet niet dat de bovenstaande uitleg algemeen is en mogelijk niet van toepassing is op jouw specifieke omstandigheden.
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag