Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Contract opstellen tijdelijk inwonen kind?

Mijn broer zit in een scheiding en komt bij mijn moeder van 90 inwonen. Moeder heeft een koophuis. Nu ben ik bang dat wanneer mijn moeder zou willen of moeten verhuizen omdat ze bijvoorbeeld niet meer de trap op kan of 24 uurs zorg nodig heeft, mijn broer in het huis wil blijven wonen. Wat en hoe kan er op papier komen dat hij, nadat moeder is verhuisd, het huis binnen een redelijke termijn moet verlaten, zodat dit verkocht kan worden? Hij is niet financieel krachtig genoeg om het huis over te nemen.

Er zijn verschillende manieren om vast te leggen dat uw broer het huis binnen een redelijke termijn moet verlaten na verhuizing van uw moeder. Een van deze manieren is door een bepaling in de testament of een levenstestament op te nemen, waarin wordt vastgelegd dat uw broer het huis binnen een bepaalde termijn moet verlaten. Een andere optie is door een huurovereenkomst met uw broer aan te gaan, waarin een opzegtermijn is opgenomen. Het is ook aan te raden om een advocaat te raadplegen om vast te stellen welke optie voor uw situatie het meest geschikt is.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hallo Bart,
Hartelijk dank voor uw reactie. Hoe zou een simpele huurovereenkomst er in dir geval uit kunnen zien? Ik ga ervan uit dat deze tot stand dient te komen tussen mijn moeder en mijn broer. Is het zinvol dat ook mijn andere broer en ikzelf mee teken?


Bijgaand een voorbeeld voor een simpele huurovereenkomst, tussen (alleen) uw moeder en uw broer:

1.Partijen: Verhuurder [naam verhuurder], hierna te noemen "Verhuurder", en Huurder [naam huurder], hierna te noemen "Huurder".
2.Object: Verhuurder verhuurt aan Huurder de woning gelegen aan [adres woning], hierna te noemen "Woning".
3.Duur: De huurovereenkomst heeft een duur van [aantal maanden/jaren].
4.Huurprijs: De huurprijs bedraagt [bedrag per maand/jaar] en dient te worden betaald op [datum betaling].
5.Betaling: Betalingen dienen te worden gedaan door middel van [overschrijving/contante betaling].
6.Onderhoud: Huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van de Woning en haar inventaris tijdens de huurperiode.
7.Einde huurovereenkomst: Beide partijen hebben het recht om de huurovereenkomst op te zeggen met een opzegtermijn van [aantal maanden].
8.Deze huurovereenkomst dient door beide partijen ondertekend te worden als bewijs van hun instemming met deze afspraken.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag