Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Contract koophuis niet naar waarheid ingevuld: asbest

Hallo, mijn vriend heeft in februari 2022 het huis van zijn grootmoeder gekocht. Echter blijkt nu dat de voortuin mee is verkocht maar dit is gemeente grond die door de grootmoeder is bruikleen was, hiervoor was een contract opgesteld tussen de gemeente en grootmoeder. Dit contract zou vervallen bij een nieuwe koper wat dus nu het geval is en dit is niet bekend gemaakt aan ons. We zijn hier toevallig achter gekomen.

Ook staat er in het contract dat in het dak geen asbest zit dit blijkt ook niet waar te zijn. Er zit dus wel asbest in het dak, wat kunnen we nu het beste doen? We denken erover om het huis te verkopen maar dit is niet mogelijk omdat het contract niet klopt.

Het spijt me om te horen van de problemen rond de aankoop van het huis. Wat u beschrijft, lijkt een complexe situatie te zijn die kan leiden tot meerdere juridische vragen en kwesties. In het kort gezegd, zou de kwestie kunnen draaien om non-conformiteit (het huis bezit niet de eigenschappen die u mocht verwachten) en mogelijke wanprestatie (niet nakomen van verplichtingen uit een overeenkomst) of zelfs dwaling (verkeerde voorstelling van zaken bij het sluiten van een overeenkomst). Het zou ook kunnen duiden op verborgen gebreken, aangezien het aanwezig zijn van asbest in het dak niet volledig bekend was bij de aankoop.

De gangbare stap in dergelijke gevallen is – na het ontdekken van de problemen – de verkoper hier schriftelijk op aan te spreken. Indien de verkoper niet bereid of in staat is om een oplossing te bieden, dan kunt u overwegen om een jurist of advocaat in te schakelen om u te adviseren over mogelijke juridische stappen. U zou een beroep kunnen doen op de non-conformiteitsregel of kunnen claimen dat er sprake is van dwaling bij het aangaan van de overeenkomst. In het meest extreme geval zou het mogelijk kunnen zijn om de overeenkomst te ontbinden.

Dat gezegd hebbende, elke situatie is uniek en de specifieke omstandigheden van uw zaak, inclusief alle feiten en details van de overeenkomst, zullen invloed hebben op de manier waarop de wet kan worden ingeroepen. Daarom raad ik u aan om juridisch advies in te winnen, bijvoorbeeld door contact op te nemen met een advocaat met expertise op dit gebied.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag