Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Consequenties om onderhuurder als hoofhuurder te accepteren?

Wij hebben ons huis op basis van Leegstandswet verhuurd via een verhuurbedrijf. Zij hebben het huis aan een mevrouw verhuurd, die het huis voor haar zoon deed huren. Dus de zoon heeft vanaf het begin in het huis gewoond. De Leegstandswet vergunning is in november 2018 verlopen maar het verhuurbedrijf heeft nagelaten het huurcontract op tijd op te zeggen. Begin 2019 hebben wij het verhuurbedrijf verteld dat we het huis voor eigen gebruik terug willen. In plaats van het huurcontract op te zeggen, zijn ze een procedure gestart om de man eruit te zetten omdat hij de huur niet regelmatig betaalt en van het huis en tuin een puinhoop heeft gemaakt. De moeder is vorig jaar plotseling overleden en de zoon is een procedure gestart om als hoofdhuurder geaccepteerd te worden. De man heeft bijna 7000 euro huurachterstand en wij willen al 5 jaar het huis terug voor eigen gebruik. Volgens de advocaat van het verhuurbedrijf hoeft de man de huurachterstand niet te betalen als hij geen hoofdhuurder is.

Volgens Nederlands recht heeft een sub huurder het recht om een verzoek in te dienen om zelf hoofdhuurder te worden. Dit is echter geen garantie en de verhuurder heeft het recht om de rechter om een uitspraak te vragen. Als de rechter instemt met het verzoek van de sub huurder, zijn er over het algemeen juridische consequenties voor beide partijen.

In jouw specifieke geval kan het problematisch zijn omdat de subhuurder schulden heeft. Monsters als hoofdhuurder kan hem verantwoordelijk maken voor deze schuld. Echter, met een schuld van bijna €7000,- is het begrijpelijk dat je dit wilt vermijden.

Als verhuurder heb je het recht om het huurcontract te beëindigen op grond van wanprestatie (in dit geval het niet betalen van de huur) en op grond van het feit dat jouw eigendom niet goed onderhouden wordt. Dit kan juridisch echter complex zijn, het is afhankelijk van de specifieke details van het huurcontract en kan enige tijd duren.

Het lijkt op basis van de beschikbare informatie dat het verstandig zou zijn om een advocaat in te schakelen. Het kan nuttig zijn om na te denken over het starten van een juridische procedure om de huurovereenkomst te beëindigen, wegens een aantal van de door u opgegeven redenen zoals wanbetaling en het niet correct onderhouden van uw eigendom. Het lijkt erop dat het voor u ook nuttig kan zijn om juridische bijstand te zoeken met betrekking tot de rol en verantwoordelijkheid van het verhuurbedrijf in deze situatie.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw antwoord.
Een rechtzaak is al 5 jaar bezig. Ik heb begrepen dat op 10 januari weer een rolzitting is geweest en volgende maand weer eentje geplant is. De advocaat van de verhuursbedrijf heeft in deze periode nooit aan de rechter verteld dat we het huis voor eigen gebruik nodig hebben. Als ik vroeg waarom niet, reageerde hij zeer geirriteerd en zei dat alles een procedure heeft en dat hij niet alles (wanbetaling, wanprestatie, eigen gebruik) tegelijk aan de rechter kan voorleggen. Wat is dit procedure en wat houd het precies in?


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag